Bütün kıyamet Edward Snowden’in yayınladığı sızıntı ile başladı. NSA yani Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı PRISM adlı bir program ile vatandaşlarını gözetliyordu. Bunu epeydir yaptığı düşünülen hükümetin ne zamandan beridir kendi vatandaşlarını dinlemeye başladığı hakkında daha rasyonel bir tahminimiz var; 2008. Sebep mi? Yahoo!
Ancak bu konuda Yahoo! suçlu değil tam tersine yenilmiş bir kahraman. Wahsington Post’u yayınladığı bir habere göre Amerikan Hükümeti 2008 yılında Yahoo”dan kullanıcı verilerini istemiş. Yahoo! reddetmiş. Hükümet baskı kurmuş, Yahoo! yılmamış bu sefer de nereden uydurdularsa GÜNDE 250,000 dolar cezaya çarptırmış. Yahoo! savaşmayı sürdürmüş lakin kazanamamış.

Mahkemeye taşınan olayda davayı kaybeden Yahoo!’nun bu anı PRISM programının kilit noktası olarak görülüyor. Bunun üzerine Yahoo! hükümetin isteklerine boyun eğmek zorunda kalmış ve bilgileri paylaşmış. Bunu gören diğer firmalar da kendilerine istek geldikçe hiç gık çıkartmadan kullanıcı bilgilerini paylaşmışlar; Google, Apple, AOL ve Facebook Snowden’in raporunda olan firmalardan bir kaçı.
Yahoo!’nun Tumblr’da yayınladığı yakın tarihli bir post ise Yahoo! tarafındaki durumu net olarak açıklıyor. Firmanın kıdemli avukatı Ron Bell açıklamada şunları yazdı:
“Yahoo’da kullanıcılar her şeyden önce gelir. Bizler halkın güveni ve huzurunu koruma konusuna büyük bir ciddiyetle yaklaşıyoruz, ancak aynı zamanda kullanıcı verilerini korumakla da yükümlüyüz. Dolayısı ile bizlere sunulan ve bizim hukuk dışı, anlaşılmaz veya eksik yasalara karşı durmaya devam edeceğiz.”
İçindekiler