İngiliz yatırımcı Richard Branson’un sahibi olduğu Virgin Galactic, ikinci uzay seferine katılacak yolcularını bekliyor. İlk sefer şirketin sahibi Richard Branson’un da katılımıyla geçen ay başarıyla gerçekleşmişti. İkinci çeyrek gelir toplantısında yapılan duyuruya göre biletler 450 bin dolar’dan başlıyor.
Uzay turizminin kızıştığı bu günlerde Virgin Galactic, uzaya ticari uçuş gerçekleştiren öncü firmalardan biri oldu. Uçuşlar firmanın ürettiği SpaceShipTwo ismini taşıyan uzay-uçak ile gerçekleştiriliyor. SpaceShipTwo, 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip ve yerden 85 km yükseklikte bir kaç dakika kalabiliyor. Richard Branson’un da yer aldığı Unity 22 olarak adlandırılan ilk görev, SpaceShipTwo gibi roket-uçaklar için önemli bir test olma niteliğini taşıyor.
Virgin Galactic’in baş yöneticisi Michael Colglazier biletlerin satışa çıkışını şu sözlerle duyurdu:
“Unity 22 uçuşumuzun akabinde tüketicilerin gösterdiği ilginin artışından faydalanarak hemen bugün itibariyle biletlerimizin yeniden satışa çıktığını heyecanla duyurmak isteriz.”
“Küresel çapta geniş bir nüfusa uzayın harikalarını getirmek için çaba harcarken, tamamen yeni bir endüstriye ve tüketici deneyimine bir kapı açmaktan mutluluk duymaktayız.”
Virgin Galactic, erken bilet satışlarına 2014 yılında önce başlamıştı. Ancak 2014’te SpaceShipTwo test edilirken bir pilotun ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından bilet satışları kapatılmıştı. Yaşanan bu olayın ardından da Richard Branson, biletlerin tekrar satışa açılmasından önce yapılacak olan ilk uçuşta aracın güvenilirliğini göstermek için bizzat kendisinin deneme uçuşuna katılacağına söz vermişti. Richard Branson’ın 11 Temmuz tarihinde üç diğer şirket çalışanı ile uçuşta yer almasının ardından şirket halka açılan ilk uçuş seferini Eylül ayının sonlarında gerçekleştirmeyi planlıyor. Unity 23 olarak adlandırılan uçuşta taşınan araştırma amaçlı faydalı yüklerin yanında İtalya Hava Kuvvetleri’ne üye üç kişi yer alacak.
Colglazier’in açıklamasına göre İtalya Hava Kuvvetleri’nin yaptığı gibi ya bir koltuğa sığabilen araştırma yüklerinin taşınması ya da profesyonel astronot eğitimleri için koltuk başına 600 bin dolar tutacak. Firmadan gelen açıklamaya göre sıraya girmiş ve öncelikli uçması beklenen 600 bilet sahibi mevcut. Dolayısıyla bir koltuk için 450 bin dolar ödemeye hazır muhtemel müşteriler, uzun bir sıra beklemek zorunda gibi gözüküyor. Ayrıca firma sözcüsünden gelen açıklamada sıraya girebilmek için 1000 dolar depozito ücretini ödemiş olan 1000 civarında muhtemel müşteri hali hazırda bekliyor. Gerçekleşecek olan bilet satışlarında Virgin Galactic müşterilere, tekli koltuk, çift/arkadaş/aile içeren çoklu koltuk veya tüm koltukların alındığı dolu uçuş paketi olmak üzere üç ayrı paketi sunmaya hazırlanıyor. Şirketten gelen açıklamanın devamı ise şu şekilde:
“Satışlar, öncelikli olarak söz verildiği gibi uzayda yerini ayırtmış olan uzay yolcusu topluluğuna öncelik verilmek üzere şirketin elindeki hatırı sayılır miktarda erken kayıt yaptıran müşterilerden oluşan listedeki insanlara açılacak. Diğer öncelikli listemizde yer alanlar ise gelecekteki uçuşlarımızda yerlerini alabilecekler.”
Virgin Galactic, sektörde önemli bir yer edinirken, kendisine bir çok müşteri ve hayran kitlesi edinmişe benziyor. Uzay turizmi gerçekleştirmek isteyenler, sektör henüz çok yeni olduğu için şimdilik yüksek bedeller ödemek durumunda gibi gözükse de bilet fiyatlarının zaman içerisinde düşerek uzaya yolculuk yapmanın bulunduğumuz yüzyılda yaygınlaşması bekleniyor.