Son dönemin çılgınlığı bildiğiniz gibi selfie’ler. Özçekim de dediğimiz bu akımın geçmişinin 19. yy’a kadar uzandığını da bilmeniz gerek. Sony, Xperia C3’ü çıkarttığında dünyanın en iyi selfie telefonu olarak bizlere sundu. Bu iddiasının yanında bir de selfie’nin tarihçesi ve istatistikleri ile alakalı bir infografik yayınladı.
Buna göre dünyanın ilk selfie’sini seçekn kişi Robert Cornelus. Kendisi 1839’da kendi fotoğrafını çeken ilk insandı. #Selfie kelimesi ilk defa 2004 yılında Flickr’da kullanılmış ve 2012 yılından beri İngilizce’deki kullanımı %17000 artmış. 2013’ün kasım ayında ise yılın kelimesi seçilmiş.
Yetişkinlerin %47’si selife çektiğini iddia ederken 18-34 yaş arası kişiler haftada en az bir kere selfie çekiyorlarmış. Kadınlar, erkeklerden 1.3 kat daha fazla selfie çekiyorlar. Sosyal medyada yayınlanan selfie’leri beğenme oranı %38. Bu paylaşımlara yorum yapılma oranı ise %32. Peki selfie çeken insanlar paylaşmadan önce nelere dikkat ediyor?
%33’ü cildin pürüzsüzlüğüne, %16’sı suratın şekline, %15’i deri tonuna, %5’i göz şekli ve boyutu ile dudaklara, %4’ü ise göz rengi ve parlaklığına. Yayılamadan önce bunları bir elden geçiriyorlar. Hiçbir şey yapmayanların oranı ise %2.
Peki bir selfie çekmek için en iyi telefonun nasıl özellikleri olmalı? Öncelikle daha çok kişiyi ve alanı içine alabilecek geniş kameralı ki burada oran %21. Işın düzgün çıkıp renkleri koruması için iyi bir flaş, bunun oranı da %24.
Paylaşımı hızlıca yapabilen telefonlar ise %11 oranında. Yedek çekmeden olur mu? %14’ü tek tuşla birden fazla resim çekebiliyor. %26’sı ise nasıl çıakrsa çıksın o selfie’yi editleyecek birkaç araç sunuyor.
Dünyanın en çok selfie çekilen 10 şehri ise sırasıyla Makati City, New York, Anaheim, Petaling Jaya, Tel Aviv, Machester, Milan, Cebu City ve George Town.
Son olarak en moda selfie çekimlerinde ise ilk 6 sırayı şunlar alıyor:
-Kumsal
-Ördek surat
-Sağlıklı yaşıyorum
-Soyunma odası
-Yemek
-Ünlülerle çekilenler
