Wikipedia, internetten yeni şeyler öğrenmek veya bir konuyu araştırmak için en iyi kaynaklardan bir tanesi. Ancak Wikipedia’nın hem tasarımı pek iyi değil, hem de çok fazla kişiselleştirmeye imkan vermiyor. Bu dosyamızda yer verdiğimiz yöntemleri kullanarak, çok daha rahat bir Wikipedia deneyimine kavuşmak mümkün.
Zorlu konular için basit Wikipedia
Wikipedia’nın Türkçe sayfası olsa bile, biliyoruz ki her zaman İngilizce Wikipedia’da daha çok bilgi var. Ancak bazı konular öylesine karışık ki, İngilizcemizin de çok yeterli olmamasından dolayı zorlanabiliyoruz. O nedenle eğer araştırdığınız konu çok karışıksa “Simple English Wikipedia” kullanarak aynı konuyu herkesin anlayabileceği dilde hazırlanmış bilgilere ulaşabilirsiniz.
Wikipedia Date View ile hiçbir şeyi kaçırmayın
Eğer yoğun bir hafta geçirdiyseniz veya tatilden döndüyseniz neler olup bittiğini takip etmek zor olabiliyor. Ancak Wikipedia Date View sayesinde belirli bir zaman aralığı seçerek, girilen önemli olayları tek bir sayfadan kontrol etmek mümkün.
Yeni Wikipedia Beta özelliklerini kaçırmayın
Geçtiğimiz yıl Wikipedia kullanıcılara Beta özellikleri sunduğunu duyurmuştu. İçerisinde yeni tipografi, yeni arama seçenekleri gibi birçok farklı yeni özelliği barındıran Beta özelliklerini kullanabilmek için üye girişi yapmanız veya yeni bir üye kaydı oluşturmanız gerekiyor. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra Beta özellikleri bölümünden bu ayarlara erişim sağlayabilirsiniz.
Konuyu e-book’a dönüştürün
Her zaman internete erişiminiz olmayabilir. Böylesi anlarda Wikipedia’dan mahrum kalmamak için istediğiniz bir konuyu e-book’a dönüştürebilirsiniz. Sayfanın sol tarafında yer alan “Bir kitap oluştur” seçeneğini kullanarak, istediğiniz sayfanın e-book halini indirebilirsiniz.
Wikipedia sayfalarına Youtube videoları ekleyin
Bazen öğrenmek istediğiniz şeyi okumak yerine video’larını izlemek daha kolay olabilir. O yüzden bir Chrome eklentisi olan WikiTube‘u tarayıcınıza eklerseniz, bir Wikipedia sayfasını görüntülediğiniz zaman yukarıda o konuyla alaklı Youtube videolarıyla karşılaşıcaksınız. Youtube demişken şunu da hatırlatalım; biliyorsunuz ülkemizde Youtube’a erişim yasaklı. O nedenle Chrome için Zenmate VPN servisiyle Youtube’a giriş yapabilirsiniz.
Her yerden Wikipedia’ya ulaşın
Her seferinde Wikipedia’nın web sayfasına gitmek istemiyor olabilirsiniz. Chrome için Lookup Companion uygulamasını indirerek, tarayıcınızla herhangi bir web sitesindeyken ufak bir pencerede Wikipedia’ya ulaşabilirsiniz.