Anadolu Üniversitesi ve Microsoft Türkiye arasında yapılan iş birliğinin basın toplantısı 13 Ağustos Çarşamba günü Senato Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Özcan, Prof. Dr. Yücel Güney, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi(BAUM) Müdürü Prof. Dr. Yusuf Oysal, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sedat Telçeken, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç, Eğitim Sektör Müdürü Dr. Anıl Çekiç, Sosyal Sorumluluk Projelerinden Sorumlu Selçuk Uzun, Kamu-Özel İş Birliği Projelerinden Sorumlu Müdür Buğra Karabey ve Eğitim Uzmanı Ozan Gündüz katıldı.

Anadolu Üniversitesi ve Microsoft Türkiye, yaptıkları iş birliğiyle yazılımla ilgilenen Anadolu Üniversitesi öğrencilerine uygulama ve becerilerinin geliştirilmesine olanak sağlamak amacı ile Microsoft üretkenlik çözümlerinden Office 365’ten ücretsiz olarak yararlanmalarını sağlayacak bir projeye imza attı. Öğrenciler ayrıca Microsoft Türkiye’nin sosyal sorumluk projesi olan “Açık Akademi” (www.acikakademi.com) internet sitesi aracılığıyla yazılım geliştirme konusunda eğitim alma olanağı bulacaklar. Bu eğitimlerde öğrenciler, çevrimiçi sınıflarda etkileşimli olarak uygulama geliştirmenin tüm inceliklerini öğrenme fırsatı yakalayacaklar.
Öğrenciler, eğitimlerinde kullanmak üzere Microsoft’un “DreamSpark” web sitesi (www.dreamspark.com) üzerinden, Visual Studio 2013, SQL Server 20014, Windows Server ve birçok yazılım-uygulama geliştirme programını ücretsiz olarak temin edebilecekler. Dreamspark üzerinden sunulan fırsatlardan yararlanmak isteyen öğrencilerin “anadolu.edu.tr.” uzantılı mail adresleriyle kayıt yaptırmaları yeterli olacak. “Kayıt Yaptıran Herkese Office 365 Ücretsiz Proje” çerçevesinde Anadolu Üniversitesine 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde yeni kayıt yaptıran öğrenciler, Microsoft üretkenlik çözümü Office 365 ile tüm Office programlarına ücretsiz sahip olacaklar.
“Anadolu Üniversitesi yeniliklere açık, teknolojiyi çok yakından kullanan ve teknolojik gelişmelere ayak uyduran bir üniversite”
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, iş birliğiyle ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: “Bugün Anadolu Üniversitesi açısından da Microsoft Türkiye açısından da önemli bir gün. Çok önemli bir iş birliğine imza atıyoruz. Microsoft, yazılım ve bilişim sektörünün dünyanın önde gelen isimlerinden bir tanesi. Anadolu Üniversitesi de uluslararası bir üniversite. Özellikle yeniliklere açık, teknolojiyi çok yakından kullanan, teknolojik gelişmelere ayak uyduran bir üniversite… Nitekim üniversitemiz her yıl Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yapılan girişimcilik ve yenilikçilik indeksinde de hızla tırmanan bir kurum. Öyle ki yakın geçmişte TÜBİTAK tarafından açıklanan bu indeks sonuçlarına göre şu an girişimcilik ve yenilikçilik kültürü oluşturma konusunda Türkiye’de 1. sıraya yerleşmiş durumdayız. Yani Anadolu Üniversitesi yenilikleri çok yakından takip ediyor. Bilişim sektörü de çok hızlı gelişen bir sektör. Üniversiteler de hem bu sektöre ayak uydurması gereken hem de bu sektörü yönlendirmesi gereken kurumlar. Bu anlamda ben bu iş birliğini çok önemsiyorum.”
“Microsoft Türkiye, gerçekten hem öğrencilerimize hem akademisyenlerimize çok ciddi bir hizmet sunacak.” diyen Rektör Gündoğan, “Artık yazılım ve program sektöründe çalışanlar sadece mühendisler ya da mühendislik okuyan öğrencilerimiz değil. Son yıllarda memnuniyetle görüyorum ki sosyal bilimlerde okuyan öğrencilerimiz de dâhil olmak üzere, tüm öğrencilerimiz program uygulama, geliştirme ve yazılım konusunda oldukça kabiliyetli ve ileri görüşlüler. Yapacağımız bu iş birliğinde “Açık Akademi” aracılığıyla üniversitemizin öğrencileri, program, yazılım ve uygulama geliştirme anlamında Microsoft Türkiye tarafından bir eğitime tabi tutulacaklar. Hatta yarışmalar düzenlenecek. Bunlar sonucunda en iyi yazılım ve uygulama geliştiren öğrencilerimize ödüller verilecek. Bu bir teşvik mekanizması. Hem öğrencilerimizin geleceğe yönelik planlamalarında önemli yer tutacak bir eğitim olacak hem de kendilerini geliştirmiş olacaklar. Geleceğe yönelik kariyer geliştirmelerinde, bu alacakları eğitimin gerçekten çok önemli olacağına yürekten inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Gündoğan, Microsoft Türkiye’nin Anadolu Üniversitesine sadece eğitim hizmeti sunmayacağını aynı zamanda 2014-2015 eğitim- öğretim yılında kayıt olan öğrencilere de kayıt esnasında ücretsiz olarak tüm Microsoft Office Programları’nı vereceklerini belirterek, desteklerinden dolayı Microsoft yöneticilerine teşekkürlerini iletti.
Kayıt yaptıran herkese “Office 365” ücretsiz
Anadolu Üniversitesi BAUM Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sedat Telçeken ise Anadolu Üniversitesi Microsoft iş birliği ve “Açık Akademi” ile ilgili şunları söyledi: “Microsoft’un Açık Akademi diye bir sitesi var. Buraya öğrenciler derse kayıt olur gibi sıfırdan kayıt olup oradaki eğitim materyallerini takip edebiliyorlar. Konuların uzmanlarıyla, bilgi alışverişi yapabildikleri tartışma odaları var. Yani başlangıçtan sona kadar bir yazılımcı yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu, oldukça fazla üyenin olduğu çok büyük bir platform… Amaçları da sadece bilgisayar mühendislerine ya da bilgisayar programcılarına değil; hemen herkese açık akademi üzerinden yazılımcılık, mobil uygulama geliştiriciliği gibi eğitimleri ulaştırmak. Bunu yapabilmek için de birtakım yarışmalar hazırlıyorlar. Bütün kaynaklarını seferber etmiş durumdalar. İnsanlara bir hedef koymaları gerekiyor ve bu yarışmalarla da bunu destekliyorlar.”
“Takdir edersiniz ki yazılımların geliştirilebilmesi için yazılım geliştirme araçlarına ihtiyaçları var.” diyen Yrd. Doç. Dr. Telçeken şunları kaydetti: “Bu noktada da yine Microsoft’un “Dreamspark” diye bir sitesi var. Bu sitede Türkiye’deki kurumsal antlaşmaya sahip bütün üniversitelerin öğrencileri, ilgili yazılımları, kendi makinelerine ücretsiz bir şekilde indirip uygulamaları geliştirebiliyorlar. Biz bununla da yetinmiyoruz tabii. Burada öğrencileri Açık Akademi’ye üye yapacağız, Dreamspark’tan faydalandıracağız, her şeyi vereceğiz; ama bu durumlarda bile projenin bir ayağı açık kalacaktı. Çünkü normalde Office 365 diye tabir edilen hepimizin artık kullanmayı kanıksadığı Office uygulamaları, Dreamspark’ın içinde bulunmuyor. Dreamspark’ta sadece uygulama geliştirme araçları veriliyor; ama bizim öğrencilerimiz Office programlarını da kullanıyor. İşte bu açık kalan ayağı da Microsoft’un, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında kayıt yaptıran her öğrenciye Office 365’i ve bütün Office programlarını ücretsiz olarak kutu içerisinde takdim etmesiyle kapatıyoruz.”
“Anadolu Üniversitesi Türkiye’de eğitim konusunda son derece yenilikçi bir kurum”
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç, projeye dair şunları söyledi: “Anadolu Üniversitesi, Türkiye’de eğitim konusunda son derece yenilikçi ve teknolojiyi hızla benimseyen çok önemli bir kurum. Milyarlarca dolarlık uygulama pazarından, Türkiye’nin daha fazla pay alması amacıyla 2 yıl önce başlattığımız, Türkiye’nin ilk ücretsiz çevrimiçi uygulama geliştirme okulu “Açık Akademi”yi tüm Anadolu Üniversitesi öğrencileriyle tanıştıracak bir projede yer almaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Öğrencilerin yazılım ve uygulama geliştirme alanında başarılı olabilmeleri ve bu alandaki potansiyelden azami ölçüde yaralanabilmeleri için doğru araçlara sahip olmaları ve doğru becerileri kazanmaları gerekiyor. “Dreamspark” üyeliğiyle öğrencileri bu olanaklara kavuşturarak, Anadolu Üniversitesi ile birlikte geleceğe dair önemli bir yatırım yapmış olduk. Ayrıca yine Anadolu Üniversitesinin katkılarıyla özellikle iş üretkenliği alanında olmazsa olmaz ürünlerimizden olan Office 365’i Anadolu Üniversitesinin tüm öğrencilerine ulaştırdık. Bütün bunların sağlayacağı katkıların çok büyük olacağına inanıyor, bu güzel projeden dolayı Anadolu Üniversitesini tebrik ediyorum.”
“Anadolu Üniversitesi bizim için hem çok önemli bir hedef hem de çok önemli bir iş ortağı”
Bütün Anadolu Üniversitesine teşekkür ederek sözlerine başlayan Microsoft Türkiye Eğitim Sektörü Müdürü Dr. Anıl Çekiç, “Microsoft, yetkili arkadaşlarımız ve Anadolu Üniversitesi ile birlikte yapmakta olduğumuz iş birliğini hep birlikte değerlendirmek için toplanmış bulunmaktayız.” diyerek sözlerine şunları ekledi: “Anadolu Üniversitesi, Türkiye’deki en büyük üniversite diyebiliriz. Öğrenci sayısına baktığımızda Türkiye’deki öğrenci kitlesinin hemen hemen %50’sine hitap ediyor. Microsoft olarak bizler de gençleri, kendimize hedef olarak belirlemiş bulunmaktayız. Çünkü gençleri bu şekilde yönlendirdiğimizde, Türkiye’nin kalkınması adına da önemli işler yapmış olacağımız kanısındayız. Bu bağlamda, Anadolu Üniversitesi bizim için hem çok önemli bir hedef hem de çok önemli bir iş ortağı.”
“Bu işbirliğini “Microsoft Açık Akademi’nin” akademisyen ve öğrenciler tarafından tanınabilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştiriyoruz.” diyen Dr. Çekiç, “Açık Akademi’nin tüm üyelerinin “Dreamspark” programından faydalanabilmesi için görüş birliğine vardık ve bunu uygulamaya koyduk. Bu üç ana platformun birlikte kullanılır durumda olması, hem Anadolu Üniversitesi akademisyenlerinin ve öğrencilerinin yazılım geliştirme alanında yapacakları çalışmalara ciddi anlamda katkı sağlayacak hem de ülkemizin orta ve uzun vadede teknolojik kalkınmasına yönelik önemli bir mihenk taşı haline gelecek.” şeklinde konuştu.