Akıllı telefon ve tablet kullanıcıları için uygulamalar, cihaz seçiminde kararı etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor. “Hangisinin uygulaması daha fazla?” çekişmesinden öte, en önemli mobil uygulamaların hangi platformlarda olduklarına bir göz atalım.
Farklı mobil platformlar arasında, uygulama mağazaları ve uygulama zenginliği açısından bir karşılaştırma yapmak isterseniz ya da internet üzerinde benzer bir karşılaştırma ararsanız, karşınıza yüksek ihtimalle “Mağazada şunun 500 bin, bunun 300 bin, şunun 200 bin uygulaması var” gibi bir sonuç çıkacaktır. Fakat kimse oturup da “500 bin uygulamanın yarısını deneyeceğim” diyemeyeceğinden aslında önemli olan sayısı değil, “işlevi”dir!
Sizler için farklı kategorilerdeki en iyi uygulamaları seçip, yeni telefonunuzu aldığınızda kolaylıkla ideal hale getirmenize yardım edecek uygulamaları bir araya getirdik.
SOSYAL MEDYA UYGULAMALARI
Facebook
Dünya nüfusunun çok büyük kısmı ve bilgisayar sahibi olan herkes (ya da herkesten 3 – 5 kişi az) Facebook kullanıyor. Fakat Facebook’u en çok mobil cihazlardan kullanıyoruz. iOS’lu iPhone, iPad gibi cihazlar artık tıpkı Windows Phone 8’li ve Android’li cihazlar gibi Facebook’u doğal olarak, yani işletim sistemine gömülü olarak kullanıyor. Yine de resmi Facebook uygulamasını cihazınıza indirip kullanmak çok daha kullanışlı.
Twitter
Mobil cihazlar için Facebook’tan önce, Twitter daha ideal diyebiliriz. Twitter’ın 140 karakter limitiyle bir nevi SMS formatında takipçilerimize yayın yapabiliyoruz. Yine de Twitter’ın resmi uygulamasının cihazlara gömülü olarak gelen uygulamalardan çok daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Windows Phone 8’deki Twitter uygulamasının, Windows’un arayüzüne uygun biçimde ve oldukça şık biçimde tasarlandığını da özellikle belirtmek lazım.
Foursquare
Konum tabanlı servislerin popülerleşmesinin sorumlularından olan Foursquare, cihazınızın GPS özelliği, WiFi ve hücresel şebekeleri kullanarak yerinizi tespit ediyor. Daha sonra yakın mekânları gösterip, istediğinizde check-in yapmanızı ve diğer sosyal ağlardaki arkadaşlarınızla nerede olduğunuzu paylaşmanızı sağlıyor. Ayrıca her check-in ile puanlar kazanıyor ve kazandığınız puanları arkadaşlarınızla karşılaştırabiliyorsunuz.
Instagram
Artık cep telefon alırken baktığımız özelliklerin belki de en başında kamerası geliyor. Bu durumun sorumluları aslında sosyal medyanın tamamı, fakat en öndeki uygulama ise Instagram. Fotoğraflar üzerine kurulu bir sosyal ağ olan Instagram, özellikle fotoğraflara uyguladığı başarılı filtreler ile fotoğraf meraklılarının favorisi oldu. Tabii bir aralar profesyonel fotoğraf makinelerine saran “amatör fotoğrafçılar” şimdi ise Instagram’ı yeterli görüyor.
Pinterest
Instagram gibi fotoğraflar üzerine kurulu bir sosyal ağ olan Pinterest, bir fotoğraf forumu gibi çalışıyor. İnsanlar kendi sayfalarında belirli başlıklar üzerine fotoğraflar paylaşabiliyor ya da benzer konulardaki fotoğraflara erişip onları inceleyebiliyor. Pinterest üzerinde daha yoğun olarak tasarım ya da yemek üzerine paylaşımlar yapılıyor ve bu yüzden (istatistiklerle de doğrulanmış olarak) servisin kadın kullanıcı sayısı erkeklere oranla daha yüksek.
İLETİŞİM
Skype
Görüntülü görüşme denince, daha akıllı telefonların piyasaya çıkmadığı zamanlardan aklımıza hemen Skype geliyor. Skype uygulamasını cihazınıza kurduktan sonra, uygulamayı akıllı telefonuna, Mac’ine, PC’sine ya da tabletine kurmuş dostlarınızla ücretsiz (tabii veri ücretlerini işin içine katmazsak) telefon görüşmeleri yapabilirsiniz. Aynı şekilde görüntülü görüşme yapmak da Skype üzerinde çok basit. Görüntü ve ses kalitesi konusunda da Skype’ta yılların tecrübesi var.
WhatsApp
Eskiden bir MSN Messenger, bir de ICQ vardı. Günümüzün popüler mesajlaşma yazılımı ise mobil cihazlar için hazırlanan WhatsApp. Artık data paketi olan ve mobil cihazlarından interneti kullanabilen herkes neredeyse SMS yerine WhatsApp’ı tercih ediyor. Aslında 3G üzerinden SMS diyebileceğimiz WhatsApp, sunduğu ekstra yetenekler ve özel anlaşmalar dışında SMS’ten çok daha ucuza geldiği için tercih ediliyor.
ARAÇLAR
Evernote
Evernote ismine bakarak tahmin edebileceğiniz üzere bir not alma uygulaması. Uygulama her platformda bulunduğu için masaüstü bilgisayarınızda aldığınız notlarla akıllı telefon ya da tabletinizde aldığınız notları senkronize edebiliyorsunuz. Aldığınız notları sosyal ağlardan paylaşma, fotoğraf, ses ve video ile not alma ve tarayıcı gibi dış yazılımlara bağlanıp senkronize olma gibi güzel özellikleri olan Evernote ücretsiz, fakat gerçek anlamda tam sürümü ücretli.
Adobe Photoshop
Masaüstündeki değişmez fotoğraf düzenleme yazılımımız Photoshop, artık mobil cihazlarda da kullanılabiliyor. Tabii masaüstündeki her özellik yok, fakat çektiğiniz fotoğrafı düzenlemeniz için gereken her aracı bulabilirsiniz içerisinde. Kesme, renk düzeltme, çevirme, farklı efektler ekleme, gürültü azaltma ve çerçeve ekleme gibi pek çok kullanışlı özelliğe sahip olan uygulamanın içinden de mağazayı kullanarak ücretli yeni özellikler satın alabiliyorsunuz.
Pulse
Masaüstü bilgisayarımızda onlarca farklı sekme üzerinden farklı farklı haber sitelerini takip edebiliyoruz, fakat konu mobil olunca sekmelerin sayısının artması çok da sağlıklı değil. Bu yüzden başarılı bir RSS okuyucu ya da benzer işlevli bir uygulama şart. Görsellik ve kullanışlılık bakımından mobil cihazlarda bulabileceğiniz en iyi haber okuyucu uygulama Pulse. Uygulamanın offline okuma özelliği de mobil veri sağlığı açısından başarılı.
LogMein
IgnItIon Masaüstü bilgisayarınız sizin vazgeçilmezinizse ve uzaktan da erişmek gibi bir fanteziniz varsa LogMeIn ile bu mümkün. Daha önce ofis bilgisayarımızdan evdeki bilgisayarımıza erişim sağlayan yazılım artık mobil cihazlar için de var. Ulaşmak istediğiniz bilgisayara ücretsiz LogMeIn kurduktan sonra paraya kıyıp mobil cihazınıza da LogMeIn Ignition kurabilir ve her yerden masaüstünüze erişebilirsiniz. Torrent’ler kendi kendilerine inmez! O nedenle mobil haldeyken de bilgisayarımıza ulaşıp Torrent’leri başlatmak gerekir.
SoundHound
İşten eve dönerken radyoda daha önce duymadığınız fakat içinizi kıpır kıpır eden bir şarkı dinlediniz. Şansa bakın ki elektronik müzik dinliyorsunuz ve şarkının Google’dan arayabileceğiniz sözleri de yok. Böyle bir durumda yardımınıza müziğinizi akıllı cihazınızdan dinleyerek şarkı adını çıkardan SoundHound yetişiyor. Dinlettiğiniz şarkıyı tanıyan, varsa sözlerini karşınıza çıkartan bu pratik uygulama ücretsiz olarak sunuluyor.
OYUNLAR
Angry Birds Serisi
Mobil cihaz tarihinin en büyük bağımlılığı tabii ki Angry Birds. Hala Angry Birds oynamayanlara “Kaç yıldır mağaradasın?” diye sorarsanız muhtemelen ayıplanmazsınız. Sevimli kuşlarımızı sapanımız ile yumurta hırsızı domuzlara fırlattığımız oyunun pek çok farklı sürümü çıktı. Bunlardan sonuncusu da Angry Birds Star Wars. Şimdiye kadarki tüm Angry Birds oyunlarını indirebilirsiniz. Bu sayede ne kadar oynarsanız oynayın sıkılmayacaksınız.
Fruit Ninja
Dokunmatik ekranlarda oynanabilecek en iyi olmasa da en popüler oyun Angry Birds. Fakat dokunma hissini en iyi veren oyun Fruit Ninja. Fırlayan meyve sebzeleri bir ninja gibi keserek puan aldığınız oyun da diğer tutmuş mobil oyunlar gibi oldukça basit olmasına rağmen eğlenceli. Tabii Fruit Ninja’yı keyif alarak oynamanız için hassas bir kapasitif ekrana sahip akıllı cihazınız olması şart. Aksi halde bir yerden sonra sinirle telefonu fırlatmanız olası.
Football Manager
Handheld 2012 Akıllı telefon ve tabletlerde mümkünse sıra tabanlı oyunlar oynamak ve kaldığı yerden devam etmek pek çok insan için çekici bir seçenek. Football Manager Handheld’de isminden anlayabileceğiniz gibi popüler futbol menajerliği oyunun mobil versiyonu. Oyun Football Manager 2013’ün de içerisinde bulunan yeni, Classic modu diyebiliriz. Daha basit maç motoru ve daha az ayrıntı ile mobil cihazda zevkle oynayabileceğiniz bir menajerlik oyunu.
Asphalt 7
Her oyun konsolunun imza bir yarış oyunu var. Forza, Gran Tourismo gibi oyunların yanında artık mobil cihazlarda da Gameloft’un Asphalt’ını yazabiliriz. Tabii oyun kalitesi olarak çok da iddialı olmasa da, mobil bir cihazda şu an için oynayabileceğiniz en iyi grafikli oyunun Asphalt 7 olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Apshalt 7’yi doyurucu bir biçimde oynamak için tabii ki üst düzey bir akıllı telefona ihtiyacınız var. Ayrıca oyun ücretli.
ALTERNATİFLER
Google Chrome
Akıllı telefonların ve tabletlerin standart tarayıcıları çoğu kişiyi memnun edemiyor. Özellikle Android’li cihazlarla birlikte gelen tarayıcı, Google’ın öz tarayıcısı Chrome kadar iyi değil. Chrome’un mobil versiyonu ise masaüstü versiyonundan neredeyse farksız denebilir. Giriş yaptıktan sonra masaüstünüzdeki Google Chrome ile senkronize edebilme ve başarılı sekme yapısı ile Google Chrome, mobil tarayıcılar arasında en iyilerden.
Opera MobIle
Varsayılan akıllı telefon ve tablet tarayıcıları için diğer bir başarılı alternatif de mobil cihazlarda uzun yıllardır kullandığımız Opera. Symbian’ın ilk dönemlerinden beri akıllı telefonlardaki favori tarayıcımız, masaüstündekinden çok daha iyi mobil sistemlerde. Google Chrome gibi masaüstünden devşirme gibi değil de gerçek anlamda bir mobil tarayıcı gibi görünen Opera, kolay ulaşılabilir menüleri ve butonlarıyla oldukça kullanışlı bir mobil tarayıcı.
MX Player
Akıllı telefon ve tabletler ile birlikte gelen varsayılan medya oynatıcılar çok sınırlı sayıda video formatını oynatabiliyor. Fakat internet üzerindeki ve arşivlerimizdeki pek çok videonun formatları onlarca farklı uzantıda. MX Player bu formatların neredeyse her birini rahatlıkla oynatabiliyor. Video oynatma seçenekleri dışında altyazılardaki yine geniş destek ve başarılı dosya yöneticisi de MX Player’ı tercih edilebilecek bir hale getiriyor.
Dropbox
iOS cihazlarda iCloud, Windows yüklü olanlarda SkyDrive ve Android’de ise Google Drive’ı kullanabilirsiniz. Fakat bulut depolama denince bizim aklımıza Dropbox geliyor. Dropbox’ı masaüstü bilgisayarınız ve mobil cihazlarınız ile senkronize halde kullanabilir, isterseniz herhangi bir yerden, tarayıcıdan da dosyalarınıza doğrudan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Dropbox üzerindeki dosyalarınızı arkadaşlarınıza bağlantı olarak da atıp paylaşabilirsiniz.
Yandex.Maps
Apple’ın yeni haritalarını eğer canlı olarak görmediyseniz, internet geyiklerinden görmüşsünüzdür. Google’ın haritaları ise ülkemizde çok da yerelleşmedi. Yandex ise ülkemizde Panorama ismiyle Google’ın Street View’unun aynısını yaptı ve sokakları fotoğrafladı. Bu yüzden hem Android hem iOS’lu cihazlarda Yandex’in harita uygulaması tercih edilebilir. Yandex.Maps’in gerçek zamanlı trafik bilgisi verdiğini de hatırlatalım.