32 bitlik işletim sistemi ve 64 bitlik işletim sistemi arasında özellikle Windows platformunda muazzam farklar var. Bu farkları sizin için irdeledik.
Microsoft’un güncel işletim sistemi Windows 10’un bazı sürümleri bile 32 bitlik bir sürüme sahip. Dolayısıyla 32 bitlik mimari henüz bilişim tarihinin derinlerine gömülmedi. Microsoft, en az 60 milyon kullanıcının(2016 rakamları itibariyle) hala 32 bitlik mimarilerden yararlandığını açıkladı. Microsoft, hala bu mimariye destek vererek, ticari açıdan akılcı bir uygulamaya imza atıyor. Zira Microsoft, Apple’a müşteri kaptırmaya niyetli değil.
Her şeyden önce, hangi işletim sisteminin sürümünü kullandığınızı merak ediyorsanız; bunu, Windows 10’daki Başlat düğmesine sağ tıklayıp Sistem’i seçerek kolayca kontrol edebilirsiniz. Windows 7 ve 8’de ise, gereken veriye ulaşmak için “Denetim Masası’ndaki Sistem seçeneğine” tıklamanız yeterli.
64 bitin avantajları
Kullanmakta olduğunuz işletim sisteminin türüne dikkat etmenin yanı sıra, 64 bit Windows çalıştırmak için gereken 64 bitlik bir işlemci kullanıp kullanmadığınızı da söz konusu içeriklerde kontrol edebilirsiniz. 10 yaşın üstün bir bilgisayarınız yoksa, 64 bitlik bir işlemciye sahip olmamanız mucize olur.
Şimdi de diğer önemli faktöre değinelim: 32-bit ve 64-bit OS’ler arasındaki en büyük fark, 32-bit sürümün sadece 4GB belleğe destek vermesidir; üstelik sistem belleğinden faydalanan ekran kartı da bu değere dahildir. Kısacası işletim sisteminde 3-3.5 GB’dan fazlasından yararlanmazsınız. Dilerseniz 32G RAM’e sahip olun; bu değer değişmez. Lakin 64 bitlik işletim sistemleri için böyle bir sınır yoktur. Ne kadar belleğiniz varsa, ondan hakkıyla istediğiniz rakamı elde edersiniz. 64 bitlik işletim sistemleri 4GB’dan daha fazla RAM’i adresleyebilir.
Gerçi Lincoln Spector gibi, 32-bit sistemlerin 64GB RAM’a kadar adresleme yapmasına izin veren Physical Address Extension (PAE) geçici çözümler mevcut ama sadece Windows sunucu sürümleri bu tür bir destek sağlıyor. Kısacası masaüstü veya dizüstü PC kullanıcısı iseniz pek şansınız yok. Bu nedenle W7, W8.1 veya W10 kullanıyorsanız kesinlikle 64 bitlik sürümleri tercih etmenizi öneririz. Temiz kurulumu seçin ve 64 bitlik sürümü kurun. Bu eylem hem şimdi, hem de gelecekte yararınıza olacaktır.