Tamir edilebilme etiketi 25 kasım 2020 tarihinde Avrupa parlamentosunda oylandı. Alınan yeni kararla artık tüm elektronik cihazların üzerinde tamir edilebilme etiketi konulması zorunlu hale geliyor.
İlginizi çekebilir: AirPods 2’nin tamir edilebilirlik oranı
İçindekiler
Tamir edilebilme etiketi nedir?
Tüketicilere satın alma sırasında bir ürünün tahmini kullanım ömrü ve onarıla bilirliği hakkında net, anında görünür ve anlaşılması kolay bilgiler sağlamak için; ürünün üzerine 1-10 arasında derecelendirme ile net kullanım ömrünü göstermeyi amaçlamaktadır.
Bunun, tüketicilerin güvenle alışveriş yapmalarına yardımcı olmak için; AB genelinde satılan tüm elektrikli ve elektronik ürünler için zorunlu bir tamir edilebilirlik skor endeksi getirmek için çalışmaları başlattığını bildiren Restart Project yöneticisi; aynı zamanda ürünlerin ömürleri konusunda şeffaflığını da vurgulamaktadır.
Aynı zamanda üreticilerin yanında olan Avrupa parlamento üyeleri kararı 395 leh 95 aley 207 çekimser oy ile yasalaştırmıştır.
Bu yasayı ilk uygulayacak ülke Fransa olacağını açıkladı. Ocak ayı itibariyle Fransa; telefon, tablet, laptop ve diğer akıllı cihazlarda bu etiketin ürünlerin üzerinde yer alacağını bildirdi. Avrupa’daki atık yönetimi ve geri dönüştürülebilir tutum gösteriyor ki; Avrupa‘da bir ürünün ilk arızasından sonra atılmak yerine tekrar tamir edilmesi yönünde tutum izlenmektedir.
Bu etiketle birlikte Avrupa vatandaşları ürünün ne kadar tamir edebileceğini öğrenerek satın alabilecektir. Vatandaşların % 79‘u, üreticilerin yasal olarak dijital cihazların onarımını veya tek tek parçalarının değiştirilmesini kolaylaştırmakla yükümlü olması gerektiğini düşünüyor.
Chloe Mikolajczak; “Bu oylama, onarım şeffaflığı hakkının kamuoyu yoklamaları ile desteklendiğini ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu tarafından da desteklendiğini göstermektedir.”
Aynı zamanda bu karar ile birlikte üreticilerin de tamir edilemeyen ve kısa ömürlü ürünlerinin yerine, daha uzun ömürlü ve parçalarının kolay tamir edilebileceği ürünleri vatandaşlar tarafından tercih edilmesi hedefleniyor.
Kaynak : Avrupa Parlamentosu, iFixit,