İçindekiler
Oyun sektöründen öyle yapımlar geçti ki, yemek yemek ve uyumak haricinde onlardan başka bir şey düşünemiyorduk.
“Hayatımıza zincir vuran oyunlar” ismiyle bir konu işleyelim diye konuştuğumuzda, bu konu için ne kadar uygun biri olduğumu fark ettim. Daha 5 yaşındayken evine bilgisayar alınmış,
ilkokuldan itibaren hayatı internet kafede geçmiş, neredeyse popüler olan tüm online oyunları oynamış biri olarak hayatımın yönünü değiştiren birçok oyun oynadım. Bu serüvenim, daha ilkokulda Ultima Online ile başlamıştı. Oynayanlar bilir, bugün bile azınsanmayacak bir kitle tarafından dünyanın en bağımlılık yapan oyunu olarak nitelendirilen Ultima Online, öğrenim hayatına yeni başlamış bir gencin başına gelebilecek en kötü senaryodur. Oyun serüvenine böylesine baba bir yapımla başlamış biri olarak sonrasında iflah olmam tabii ki pek mümkün değildi. Diablo 2, Counter- Strike, World of Warcraft derken gözümü açtığımda liseyi bitirmiş ve iki yıldır dışarıdan üniversiteye hazırlanmaya çalışan bir genç olduğumu fark etmiştim. Tabii ki yer verdiğim bu oyunlar haricinde eklenebilecek çok oyun var, ama benim oyun hayatımı büyük ölçüde bu dört oyun domine etti.
Diablo 2
Özellikle Lord of the Destruction ek paketiyle beraber serinin en efsane oyunu olan Diablo 2, online dünyada tanıştığım ikinci oyundu ve ona da yıllarımı harcadım diyebilirim. Türkiye’de bir zamanlar üçüncü şahısların açtığı gayriresmi sunucularda yüzlerce kişinin oynadığı Diablo 2, hâlâ Blizzard’ın resmi sunucularında binlerce kişi tarafından oynanmaya devam ediyor. Diablo 2’nin belki de yıllarca oynanabilmesinin tek sebebi, oyunun bir sonunun olmayışıydı. Tabii ki oyunun son zorluk seviyesi olan Hell’de son boss olan Baal’ı kestiğiniz anda hikaye sona eriyordu ancak bir Hack&Slash geleneği olan eşya düşürme çabası, Diablo 2’nin yıllarca oynanmasına sebep oldu.
Ultima Online
Sadece benim tanıdığım en az 20 – 30 kişilik bir arkadaş grubu günlerini, aylarını değil yıllarını bu oyuna verdi. Grafik bakımından neredeyse rakiplerine karşın hiçbir şey sunmayan Ultima Online, öylesine rekabetçi ve keyif veren bir oyun dünyasına sahipti ki kimse grafikleriyle ilgilenmeden yıllarca oynadı ve oynamaya da devam ediyor. Ultima Online evreninde onlarca farklı karakter yapısından birini seçip, rol yapmak mümkündü. İsterseniz balıkçı yeteneklerini geliştirip denizlere açılan veya sahilde oltayla balık tutan bir balıkçı olup para kazanmaya çalışabilir, isterseniz de beğenilerinize göre bir savaşçı karakteri oluşturup gece boyu tüm haritada yaşanan savaşlara katılabilirdiniz. Tüm bu özellikleriyle eşsiz bir yapım olan Ultime Online’ın
belki de bu kadar bağımlılık yapmasının bir diğer sebebi de oyunun acımasız olmasıydı. En pahalı, en eşsiz eşyalarınızla girdiğiniz bir savaşta ölürseniz, tüm eşyalarınız diğer oyuncular tarafından alınır ve canlandığınızda çırılçıplak kalırdınız.
World of Warcraft
Şahsen WoW’un şu ana kadar yapılmış en iyi MMORPG olduğunu düşünüyorum. Zaten dünya genelinde en çok oynanan MMORPG’nin de WoW olduğu su götürmez bir gerçek. 2004 yılında sunulan WoW’la tanışmam yanlış hatırlamıyorsam oyunun çıkışından bir yıl sonra olmuştu. Blizzard’ın devasa haritası, birçok farklı ırk ve sınıfıyla çığır açtığı WoW, herkesin beklentilerine karşılık veren bir oyun sistemine sahipti. WoW’un bu kadar başarılı olmasında Blizzard’ın diğer oyunlarında olduğu gibi kolay öğrenilen ancak zor ustalaşılan bir yapıya yer verilmiş olmasının büyük rol oynadığını düşünüyorum. Bununla beraber oyunda asıl maceranın son seviyeye ulaştıktan sonra başlaması da, yine WoW’un sonu olmayan oyun türlerinden biri yapıyor.
Counter-Strike
Ülkemizde az önce bahsettiğim tüm oyunlar epey oynandı ama hiçbiri Counter-Strike kadar herkesçe oynanan bir oyun görüntüsü çizemedi. Hatırladığım kadarıyla internet kafede 1.1 ya da
1.3 sürümüyle oynamaya başladığım Counter- Strike, bir dönem bu kafelerde bağıra çağıra saatlerce oynanan yegane oyundu. Arkadaşlarla oynamanın inanılmaz keyifli, bir o kadar da rekabetçi olduğu Counter- Strike’ın eski sürümleri de en yeni CS:GO sürümü de hâlâ dünyanın en çok oynanılan oyunlarının başında geliyor.