WordPress 2003 yılında kuruluşundan bu yana, büyük bir popülerlik kazanmış ve en yaygın kullanılan içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biri haline gelmiştir. Bununla birlikte, bir web sitesi veya blog oluşturmak ve yönetmek söz konusu olduğunda, WordPress kesinlikle herhangi bir geliştiricinin aklına gelen ilk isimdir.
Bunun temel nedeni hem yeni başlayanların hem de belirli bir deneyime sahip profesyonellerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Başarılı bir web siteasine sahip olmak için güçlü ve güvenilir bir platformla başlanması zorunludur. Aralarından seçim yapılabilecek çok sayıda seçenek bulunduğundan hangi platformdan daha iyi hizmet alınacağını belirlemek zor olabilir.
İçindekiler
WordPress Güçlü Bir CMS’tir
CMS içerik yönetim sistemi demektir. Web sitesi içeriklerinin zahmetsiz bir şekilde gönderilmesine, düzenlenmesine, yönetilmesine, silinmesine, değiştirilmesine ve bakımının yapılmasına imkan verir. İçerik yönetim sistemlerinin kullanılmasının birçok faydası vardır. İçerik yönetim sistemleri web sitelerine video, metin, resim, ses ve her tür bilginin eklenmesine imkan verir. Herhangi bir bilgi istenilen formatta görüntülenebilir.
WordPress kullanmak için ilk olarak yazılım indirilerek web sunucusuna yüklenmeli, veritabanına bağlanmalıdır. Yaklaşık 5 dakikalık bu süreç sonunda içerikle web’de görüntülenmeye ya da yayınlanmaya hazır hale gelir.
Yazılım başarılı bir şekilde yüklendikten sonra kullanıcı dilediği zaman web sitesini oluşturabilir. Basit, sezgisel ve kapsamlı düzenleyiciyi kullanarak ilk içeriğini yayınlayabilir.
WordPress Ücretsiz mi?
WordPress kişisel ve ticari kullanım için tamamen ücretsizdir. Bunun en önemli nedeni sayısız gönüllünün WordPress’in çalışması amacıyla açık kaynak kodlu programa katkıda bulunmasıdır. Bu nedenle WordPress herhangi bir kişi ya da kurum tarafından sahiplenilmez. Bakım, destek ve geliştirme süreçleri gönüllü bir ekip tarafından yürütülür. Diğer bir deyişle WordPress günlük olarak katkıda bulunan binlerce yetenekli profesyonelden oluşan geniş bir topluluğu vardır.
WordPress.com ve WordPress.org Arasında Ne Fark Vardır?
WordPress’in wordpress.com ve wordpress.org olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. wordpress.com temel olarak web sitesinin oluşturulması ve web sitesi için ücretsiz WordPress barındırma sağlanması imkanını veren bir platformdur. Tarıyıcı tabanlı bir uygulama olduğu için indirilmeden kullanılabilir. Yalnızca bir hesaba kaydolunması, web sitesi için uygun bir tema seçilmesi ve ihtiyaçlara uygun bir web sitesi tasarlanmaya başlanması yeterlidir. Bununla birlikte ücretsiz sürüm işlevsellik, tema ve eklenti açısından bazı sınırlamalara sahiptir. Diğer yandan web sitelerinin geliştirilmesi için bazı ücretli hizmetler ile gelişmiş işlevler de vardır.
wordpress.org tamamen kendi kendine barındırılan bir platform olma özelliğine sahiptir. Web sitesine kişisel dokunuşlar yapabilmek için bir dizi eklentiyle ve özelleştirilebilir temayla birlikte gelir. Sıfırdan çevrim dışı bir WordPress teması oluşturulmak istenildiğinde Temple Toaster web sitesi oluşturucu kullanılabilir. wordpress.org açık kaynaklı bir yazılım olduğu için isteyen herkes indirebilir ve dilediği gibi kullanabilir. Web sitesinin çalıştırılması için alan adının ve web sitesi barındırmanın satın alınması yeterlidir. Böylece web sitesi üzerinde tam kontrole sahip olunması mümkündür.
WordPress Ne İçin Kullanılır? Nasıl Kurulur?
WordPress çeşitli web siteleri oluşturma amacıyla ücretsiz olarak kullanılabilen çok yönlü bir yazılım olma özelliğine sahiptir. Eklentilerin ve temaların varlığı sayesinde kullanıcılar istedikleri türde bir web sitesini kolayca oluşturabilirler. WordPress kullanımı yalnızca kişisel bloglar ve iş web siteleriyle sınırlı değildir. İstenilirse e-ticaret siteleri de oluşturulabilir.
WordPress kurulumu otomatik ya da manuel olarak yapılabilir. WordPress otomatik kurulumu için;
Yönetim panelinin ve site görünümünün Türkçe kullanılması isteniliyorsa WordPress son sürüm Türkçe paket indirilir. Sıkıştırılmış paket WinZip ya da Win Rar gibi bir program kullanılarak açılır. Dosya içeriği sunucuya yüklenerek tarayıcının adres satırına site ismi girilir. Kurulum otomatik olarak başladıktan sonra ekrandaki yörüngeler izlenerek kurulum tamamlanabilir.
WordPress manuel kurulumu için;
Yönetim panelinin ve site görünümünün Türkçe kullanılması isteniliyorsa WordPress son sürüm Türkçe paket indirilir. Sıkıştırılmış paket WinZip ya da Win Rar gibi bir program kullanılarak açılır.
- wp-config-sample.php dosyasını notepad ya da benzeri bir basit yazı işlemcisiyle açılır.
- define(‘DB_NAME’, ‘veritabanı adı’) buraya veritabanının adı yazılır.
- define(‘DB_USER’, ‘kullanıcı adı’) buraya veritabanına bağlanmak için kullanılan kullanıcı adı yazılır.
- define(‘DB_PASSWORD’, ‘sifre’) buraya veritabanına bağlanmak için kullanılan şifre yazılır.
- define(‘DB_HOST’, ‘localhost’) burası genellikle localhost olarak bırakılır. Herhangi bir sorun yaşanması halinde hosting şirketiyle görüşülebilir.
- wp-config-sample.php dosyasının adı wp-config.php şeklinde değiştirildikten sonra dosyalar sunucuya yüklenir.
- Tarayıcı adres çubuğuna {www.siteadresi.com}/wordpress/wp-admin/install.php yazılır ve direktifler takip edilerek kurulum tamamlanır.
En İyi WordPress Temaları
Günümüzde aktif olarak kullanılmakta olan yaklaşık 10.000 WordPress teması vardır. Yeni başlayan kişiler ihtiyaçlarına uygun WordPress temasını bu kadar çok alternatif içinden bulmakta zorlansa da hemen her tür web sitesinde kullanılacak, çok amaçlı WordPress temaları vardır. Tema seçerken WordPress temasının doğru seçilmesinin kişisel blogun ya da web sitesinin büyümesinde önemli bir etken olduğu göz ardı edilmemelidir.
Divi günümüzde en popüler olan çok amaçlı WordPress temalarının başında gelir. Dünyaca ünlü WordPress tema mağazaları arasında yer alan Elegant Themes tarafından oluşturulan bir temadır.
Themify tarafından oluşturulan Ultra teması en güçlü ve en esnek WordPress temalarından biridir. Güçlü bir sürükle-bırak oluşturucuya sahip olan Ultra ile her türlü web sitesi kolayca oluşturulabilmektedir. Yalnızca tek bir tıklamayla çeşitli tema ayarları, menüleri, içeriği, widget’ları ve çok daha fazlasını içeren demo kurulumları içe aktarılarak web sitesi projelerine hızlı bir şekilde başlanabilmektedir.
SeedProd en iyi sürükle-bırak WordPress açılış sayfası oluşturucusu olarak kabul edilir. SeedProd teması kullanılarak web sitesinin blogu istenilen şekilde oluşturulabilir. Yüzlerce hazır şablon içerisinden farklı sayfalar için birden çok düzen kullanılarak web sitesinin herhangi bir yerinde istenilen renkler, stiller ve içerikler seçilebilir.,
Web sitesinin istenilen gibi kolayca oluşturulmasına imkan tanıyan özelleştirilebilir WordPress temalarından bir diğeri Astra’dır. Astra’da tam teşekküllü, önceden oluşturulmuş bir sitenin yalnızca bir tıklamayla hızlı bir şekilde başlatmaya imkan veren bir dizi demo vardır. Demo içe aktarıldıktan sonra görünüm tercihlere göre özelleştirilebilir. Demo içe aktarıldıktan sonra görünüm tercihlere göre özelleştirilebilir.
OceanWP istenilen her tür web sitesinin oluşturulmasına yardımcı olan hafif ve genişletilebilir bir tema olarak ön plana çıkar. WooCommerce ile sorunsuz bir şekilde bütünleşmesinin yanı sıra Beaver Builder, Elementor başta olmak üzere popüler sayfa oluşturucuları da destekler.
Piyasadaki en iyi premium WordPress tema merkezlerinden bir diğeri StudioPress’tir. Yeni WordPress editörü Gutenberg ile sorunsuz bir şekilde çalışan Genesis çerçevesi üzerine inşa edilmiş StudioPress temaları sıklıkla kullanılmaktadır.
Tüm zamanların en çok satan premium WordPress temalarından biri Avada’dır. 255’ten fazla önceden hazırlanmış web sayfası tasarımı ile 41’den fazla önceden hazırlanmış tam özellikli web sitesiyle birlikte gelen orijinal çok yönlü WordPress teması olarak bilinmektedir.
Themeforest’tan satın alınabilecek çok konseptli blog temalarından biri Soledad’dır. 1000’den fazla kaydırıcı blog/dergi düzeniyle birlikte gelmektedir. Ayrıca benzersiz hikayelerin izleyicilerle paylaşılması için birden fazla tek gönderi şablonu ve AMP desteği vardır.