Piyasada çok sayıda Type-A girişli USB test aleti yer alıyor. Diğer yandan yeni nesil adaptörler ve power bank’larda Type-C çıkışı kullanımı artıyor. Bu durumun farkında olan Rui Deng, Type-C girişine ve çıkışına sahip ilk ölçü aletini TC64 adıyla duyurmuştu. Aradan geçen zamnanla birlikte yeni teknolojilere destek veren TC66 güncellemesi geldi. Öne çıkan yenilikler daha hassas ölçüm, 5A akım kapasitesi, iki yönde güç akışı, hızlı şarj ve tetikleme desteği, PC ve mobil özel uygulamalar.
İncelediğimiz UM25C gibi bu modelin de klasik TC66 ile Bluetooth destekli TC66C versiyonları yer alıyor. Firmanın AliExpress’teki resmi mağazasının gönderdiği TC66C modelini derinlemesine inceledik.
Bu kez çok daha ufak boyutlarda olan plastik bir ürün kutusu bizlerle. Arka kısımda model numarası ve ürün görseli yer alıyor. Ön kısımda, sünger korumasıyla sunulan cihaz net biçimde görülebiliyor.
Sadece 49 x 22 x 8 mm boyutlarında olan cihaz, daha önceden incelediğimiz UM25C’den çok daha ufak. Sadece 8 gram geliyor ve parmak bellekleri andırıyor. Type-C yapısı ve çift yönde veri akışı vurgulanmış.
UM25C ile TC66C boyut kıyaslaması yapmadan geçemedik. Elbette Type-A yerine Type-C giriş ve çıkış portları yeterli görüldüğü için bu sonuç doğmuş. UM25C’de yer alan Type-C giriş ve çıkışlarına dikkat. T66C ile ister istemez ekran boyutu 0.96 inç değerine düşüyor ve kare değil yani dört yönde döndürme şansı yok.
Sadece tek bir Type-C veri girişi olduğu gibi tek bir Type-C çıkışı var. Eğer Type-A ya da micro USB şartsa diğer modeli seçin ya da adaptör bulmanız şart olacak. Bu adaptörlerin bazıları hızlı şarjı engelleyebilir ya da sonuçları etkileyebilir!
Ufak boyuttan ötürü kontrol butonu iki taneyle sınırlandırılmış. Aç/kapa butonlarından soldaki PD tetikleme, sağdaki Type-C’den güç kontrolü. Type-C PD uyumlu adaptör ya da power bank test ederken USB yük kullanmıyorsanız tetikleme yaparak çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Type-C güç kontrolünü ne zaman kapatacağınıza az sonra değineceğiz.
Altta yer alan micro USB portunun ilk görevi harici güç. Örneğin Type-C girişindeki ölçüm çok hassas ise ya da gerilim 3.5V altındaysa o zaman cihaza güç vermek için bu portu kullanın. Bu durumda yapmanız gereken az önce söz ettiğimiz Type-C güç kontrolünü kapalı duruma getirmek. Portun bir diğer işlevi PC bağlantısı kurunca ilgili uygulamaya veri göndermesi.
Tek baskı devreden oluşan bu modelde alt ve üst akrilik kapakları çıkarınca detaylar beliriyor. Üst kısımda çift Type-C portu dışında 0.96 inç renkli IPS ekran hazır. 160 derece geniş görüş açılı ekranın çözünürlüğü 160 x 80 piksel. Ayarlar menüsü sayesinde iki yönde döndürme olanağı var.
Tüm kontrocüler, devre bileşenleri, butonlar, fişler ve mavi renkli Bluetooth modülü tek bir yüzde toplanıyor. TC66 modelini alırsanız bu Bluetooth modül takılı gelmiyor.
İlk ekranda basit biçimde giriş voltajı, geçen akım ve bunların çarpımıyla elde edilen güç değeri var. En fazla 30V ve 5A yani 150W gösterebiliyor. Sağa bakan ok işareti güç akışının yönünü gösteriyor. Sol üstteki K1 butonuyla önceki, sağındaki K2 butonuyla sonraki ekrana geçilebiliyor.
Bir önceki görüntüde adaptörden gelen gücü telefona gönderiyorduk. Bu kez adaptörden gelen gücü power bank’a verip şarj ediyoruz. Bunu temsil edecek biçimde ok yönü değişti. Aynı zamanda QC2.0 desteklediği için 9V değerine çıkıldı. Ekrandaki netlik kaybının nedeni saniyede iki kez güncelleme (2Hz) yapması ama gerçek kullanımda sorunsuz.
K2 butonuyla bir sonraki ekrana geçince daha fazla bilgi bizlerle. Artık sistem sıcaklığı (0-80℃), sığa (maks. 99 Ah), iletilen enerji (maks. 99 Wh), ohm yasasıyla hesaplanan anlık direnç ve güç değerleri de gösteriliyor. DATA 0 ise veri saklamada kullanılabilen iki alandan biri yani cihaz kapansa da sığa ve enerji kaydı silinmiyor. Geçiş ya da sıfırlamak için K1 ve K2 butonlarına uzun basın.
Bir sonraki ekranda çevrimdışı kayıt özelliği var. Bu sayede istenen aralıkta (0-60 saniyede bir) güncelleme yaparak V,A değerlerini kaydediyor. Kayda geçince REC sembolü kırmızıdan yeşile dönüyor. Alttaki zaman sayacı 99 saate kadar destekli ama hemen sağındaki yüzde cinsinden bellek doluluk göstergesine dikkat. Seçili güncelleme aralığına bağlı olarak zaman sınırı gelmeden bellek dolabilir!
0.0001V detayında voltaj ve 0.00001A detayında akım gösterebilen TC66C aynı zamanda hızlı şarj sistemlerini algılayabiliyor. Görüldüğü gibi D+/D- portlarındaki gerilimi görerek QC2.0 modunu algıladı. Destek verdiği sistemler QC2.0/3.0, Apple 2.4A/2.1A/1A/0.5A, Android DCP, Samsung ACF (adaptive fast), Huawei FCP (Fast 9V2A), Huawei SCP (Super 10V4A) ve PD (20V5A).
Güç kaynağı ya da power bank acaba hangi standartları destekliyor? Anlamak için bir sonraki ekrana geçin ve K2 butonunu basılı tutun. Öncelikle tehlikeli olduğuna dair uyarı gelecek çünkü ne de olsa TC66C çıkışına telefon vb bağlıysa test sırasında 5V üstü voltaj geleceğinden yanma riski var! Eminseniz K1 ile onaylayın ve testin bitmesini bekleyin. Yeşil yaktıkları destekleniyor.
Bir sonraki ekran ise desteklendiğini gördüğünüz hızlı şarj protokollerinden birini tetiklemenize olanak veriyor. Listede yer alan seçeneğe gelmek ve aktifleştirmek için K2 butonuna uzun basın. Ardından K2 ile listede ilerleyin ve K1 ile onay verin.
Örneğin QC2.0 tetikledik ve ardından açılan alt menüde buna uygun olacak seçenekleri gördük. Sistemin 9V sağlamasını istediğimizde K2 butonuyla seçtiğimizde sağ üstte görüldüğü gibi 9.1679V gelmeye başladı. Type-C çıkışınca yük varsa QC2.0 desteğine dikkat yoksa yanabilir!
Güç kaynağı destek verdiği için bu kez QC3.0 modunu tetikledik. Ardından K2 butonunu kullanarak 0.2V aralıklarla artış yaptık ve 6.6V talep ettik. Sağ üstteki 6.5662V değerine göre biraz geride kalıyor. İstersek 4V değerine kadar aşağı bile çekebiliriz.
Bir sonraki ekranda cihaz ayarları var. Ekran kararma süresi 1-9 dakika arası seçilebiliyor ve 0 yapınca asla kapanmıyor. Parlaklık seviyesi on kademe. C/F değişimi dışında micro USB PC bağlantısı ve Bluetooth kapatılabiliyor. Diğer seçenekler ekran bakış yönü, PD için CC pulldown, arabirim dili (şimdilik Türkçe yok) ve fabrika ayarlarına dönüş.
UYGULAMALAR
TC66C ile PC bağlantısı için Bluetooth kullanılmıyor. Bu nedenle alt model TC66 olsa da PC bağlantısı kullanılabiliyor!
Yapmanız gereken cihaz ayarlarından açık olduğuna emin olmak ve Windows 7 ve üstü destekli uygulamayı indirip kurmak. İlk açılış anında önce sol üstteki sürücü kurmaya tıklayın. Ardından micro USB ile PC’ye bağlayınca soldaki bağlantı sembolü yeşil yanacak ve cihaz takılı mesajı belirecek. Altındaki butona basıp bağlanınca bilgiler ekrana gelecek. Çevrimdışı veri cihazdan çekilebiliyor.
Bu uygulama da cihaz butonlarına basabiliyor ama ayarlarını değiştiremiyor ve hızlı şarj modu görünmüyor. Farklı olarak firmware sürümü yazıyor ve üstteki menüyle güncelleme yapılabiliyor. Zaten varsa bildirim geliyor ve fişi çıkarıp K1 basılı tutup bağlamanız isteniyor. Şimdilik Türkçe desteklemeyen yazılımın kendisi de güncelleme alabiliyor.
Mobil uygulamalar sadece TC66C için geçerli. Android 5.0 ve üstüyle uyumlu TC66C adlı mobil uygulamayı Play mağazadan indirin ve kurun. Açınca Bluetooth üzerinden tarama yaparak cihazı bulacak ve bağlanmanız gerekecek.
Arabirim pek iyi tasarlanmış olmasa da cihaz ekranındaki ana bilgiler karşınıza çıkıyor. Bir kez daha hızlı şarj modu eksik ve ayarlar değiştirilemiyor. Sadece ekran döndürme ve K1/K2 butonlarıyla ekranlar arası geçiş var. Paylaş butonuna basınca XLS dosyası olarak saklıyor!
iOS 8 ve üstü yüklü Apple cihazınıza kurmak için App Store ortamında TC66C aratın ve kurun. Bluetooth şart olduğundan sadece TC66C sahipleri kullanabilir. Uygulama açılınca Bluetooth üzerinden tarama yapacak ve TC66C seçmeniz gerekecek.
iOS sürümünde de arabirim pek farklı denemez. Ufak olan TC66C ekranındaki bilgileri daha net biçimde görme olanağı veriyor ve grafiği Excel dosyası olarak saklama desteği sunuyor. Cihaza dokunmadan ekranı seçirip sayfalar arası geçiş yapabilirsiniz. Mobil uygulamalarda şimdilik Türkçe desteği yok.
UM25C’ye kıyasla dikkat çeken eksikler kablo direnç testi ve grafik eğrisi ekranı. Daha ufak boyutlardan ötürü ekranı okumak zorlaşıyor ve giriş/çıkış portları azalıyor ama artıları yok değil. Başlıcaları Type-C PD tespiti, harici güç girişi, iki yönde akış olanağı, çevrimdışı VA kaydı ve hızlı şarj tetikleme. UM25C yanında tamamlayıcı görevi üstleniyor ve son nesil standartlara odaklanıyor.
AliExpress TC66/TC66C satış adresi: https://www.aliexpress.com/item/RD-TC66-TC66C-Type-C-PD-trigger-USB-C-Voltmeter-ammeter-voltage-2-way-current-meter/32968303350.html
İnceleme sırasında Bluetooth içermeyen TC66 sürümü 17.55 dolar ve Bluetooth içerip PC yanında mobil uygulamalara da destek veren TC66C sürümü 22.05 dolar fiyatla alınabiliyordu. TC66C’yi bundan sonraki testlerimizde kullanıyor olacağız.