Haftanın Seçkisi

Samsung uygun fiyatlı Galaxy modellerinde yapay zeka özelliklerini kısıtladı!

Samsung yapay zeka ile uygulama yapmanızı istiyor! Peki sebebi ne?

8 Mart 2026
Windows 11 güncelleyecekler iki kez düşünsün! NVIDIA GPU'su olanlar yandı! #1

NVIDIA yeni GPU güncellemesi ile 30 FPS’e varan artış yaşandı! Bu güncellemeyi hemen yapın!

9 Mart 2026
Galaxy S26 serisi ön sipariş rekoru kıracak! Nasıl oldu bu iş? #1

Galaxy S26 serisi ön sipariş rekoru kıracak! Nasıl oldu bu iş?

6 Mart 2026
Motorola Razr Fold özellikleri belli oldu! Yeni katlanabilir telefon kralı geliyor! #1

Motorola Razr Fold özellikleri belli oldu! Yeni katlanabilir telefon kralı geliyor!

3 Mart 2026
Türk Telekom “Herkes için 5G" vizyonunu dünyaya duyurdu

Türk Telekom “Herkes için 5G” vizyonunu dünyaya duyurdu

3 Mart 2026
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result
Reklam

iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme özelliği geliyor, işte tarih

Avrupa Birliği (AB), Dijital Piyasalar Yasası kapsamında iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme özelliğini iOS'a seve seve ekletecek.

Yazı: Onur Balbaşı
13 Ocak 2024
Kategori: Haber, Akıllı Telefonlar
Okuma süresi: 3 dakika
iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme

Avrupa Birliği (AB), Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme özelliğini iOS işletim sistemine tabiri caizse seve seve ekletecek gibi görünüyor. Bu düzenleme, iPhone kullanıcılarının istedikleri kaynaktan uygulama yüklemelerine izin verecek ve yanı sıra üçüncü taraf uygulama mağazalarını ve ödeme sistemlerini de getirecek. iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme ne zaman gelecek sorusunun cevabı AB yetkilisi Margrethe Vestager’den geldi. Apple seve seve AB düzenlemelerine uyacak.

İçindekiler

  • AB’nin DMA Hamlesiyle iPhone Dış Kaynaktan Uygulama Yükleme Özelliğine Kavuşuyor

AB’nin DMA Hamlesiyle iPhone Dış Kaynaktan Uygulama Yükleme Özelliğine Kavuşuyor

AB, DMA kararları kapsamında Apple cephesini, Mart ayı başına kadar iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme özelliğini desteklemeye zorluyor. Ancak Apple’ın bu düzenlemeye itiraz etmesi, bazıları tarafından dış kaynaktan uygulama yükleme özelliğinin ertelenebileceği düşüncesini ortaya çıkardı.

Ancak AB yetkilisi Margrethe Vestager, ABD ziyaretinde yaptığı görüşmelerde Apple’a dış kaynaktan uygulama yükleme özelliğini bu yıl içinde getirmesi gerektiğini belirttiği yönünde açıklama yaptı. Yani Apple’ın bu karara itiraz etmek için zamanı kalmamış gibi görünüyor.

2 main points from my meeting w/ @tim_cook @apple ⬇️

👉 compliance w/ #DMA, e.g. @Apple’s obligation to allow the distribution of #apps outside the @AppStore
👉 ongoing @EU_Competition cases e.g. @AppleMusic pic.twitter.com/G2gP51IW8L

— Margrethe Vestager (@vestager) January 12, 2024

Vestager, Apple CEO’su Tim Cook ile yaptığı görüşmeyi X’te paylaştı ve görüşmede iki ana konunun öne çıktığını belirtti. Birincisi, “Apple’ın App Store dışında uygulama dağıtımına izin verme yükümlülüğü.” Bu da demek oluyor ki, iOS’a iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme desteği gelecek. İkinci konu ise devam eden rekabet davalarıyla ilgiliydi.

AB, Apple’ın App Store’u DMA’ya uygun bir hizmet olarak tanımlamasına itiraz ediyor. Apple cephesi, App Store’un cihazların güvenliğini sağlamada oldukça kritik bir araç olduğunu iddia etse de, AB tarafı Apple’ın bu iddialarına pek de inanmamış gibi görünüyor.

DMA, artık Apple’ı üçüncü taraf marketlerden uygulama yüklenmesi konusunda harekete geçirmeye zorluyor. Yine de Apple, iOS 17’de Avrupa iPhone’larında dışardan uygulama yüklemeyi mümkün kılacak değişiklikleri yapmadan önce zaman kazanmaya çalışabilir.

iPhone dış kaynaktan uygulama yüklemeAncak Vestager, yasal itirazlarına rağmen 7 Mart’a kadar şirketlerin DMA düzenlemelerine uymaları gerektiğini açıkça belirtti. Bu, iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme özelliğinin Mart ayında iOS 17’de kullanıma sunulabileceği anlamına geliyor. Ancak bu özellik sadece AB’de geçerli olacak.

Apple’ın App Store dışından uygulama yükleme özelliği Avrupa dışında bir anlam ifade etmese de, Japonya ve ABD benzer yasaları değerlendiriyor. Sonuç olarak, Apple’ın bu özelliği tüm dünyada kullanıma sunması ve halkla ilişkiler savaşını bırakması gerekebilir. Vestager, AB’nin yan yüklemenin diğer platformlar için de mümkün olduğunu gördüğünü ve kullanıcı güvenliğini etkilemeden uygulanabileceğini söyledi.

Her ne kadar Apple baskılara boyun eğmiş olsa da,firmanın kontrolü tamamen elden bırakmadığını da söylemek mümkün. Öyle ki, firmanın uygulamalardan bir doğrulama ücreti dahi isteyebileceği konuşuluyor. Bu ücretin, firmanın aldığı %30 oranındaki paydan daha az olacağı düşünülse de, yine de herhangi bir ücret talep edilmesi pek de doğru bir hamle olmayacaktır.

iPhone dış kaynaktan uygulama yükleme özelliği geliyor, işte tarihBunun yanında, üçüncü taraf yazılımların, cihazların donanımlarıyla daha iyi iletişim kurabileceği ve hatta resmi mağazada bulunan uygulamaların bazı kısıtlamalar nedeniyle sunamadığı çeşitli yararlı özellikleri bünyesinde barındırabileceği düşünülüyor.

Ancak firmanın iMessage ve FaceTime gibi yazılımlarının halen firmaya özel olduğunu ve bu yazılımlar için gerekli API’ların üçüncü taraf mağazalardan yüklenen uygulamalarda kullanılamayacağını söyleyelim.

İlginizi Çekebilir: iOS 17.3 ne zaman çıkacak? iOS 17 yeni özellik kazanıyor

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? AB’nin bu hamlesini nasıl buldunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!

Onur Balbaşı

Onur Balbaşı

Gerçek bir teknoloji tutkunu olarak, editör olarak başladığım bu alanda, yıllar içinde özellikle akıllı telefonlar, yazılım ve mobil teknolojiler konusunda edindiğim bilgileri HWP’de yayın direktörü olarak yürüttüğüm görevimle birlikte hem yazılı hem de görsel içeriklerle insanlara aktarıyorum.

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar

Copyright © 2025, EMY Medya