İçindekiler
İnternet alışverişi hızlı ve ucuz hale getirse de yaptığımız hatalar canımızı sıkabiliyor. İşte online alışveriş yaparken en çok yapılan hatalar.
İnternetten alışveriş, özellikle ülkemize kredi kartı bilgilerini paylaşmanın güvenli olup olmaması gibi nedenlerle biraz gecikti diyebiliriz. Buna rağmen Türkiye’de de son 20 yılda tüm dünyada olduğu gibi e-ticaret siteleri hızla yaygınlaştı ve bir şekilde kendimizi internetten alışveriş yaparken bulduk. Üstelik şimdi baktığımız zaman çoğumuza internetten alışveriş yapmak oldukça sıradan geliyor. Sayısı günden güne artan e-ticaret sitelerinin yanında bir de yemeksepeti.com gibi satıcıyla alıcıyı buluşturan siteler oldukça hızlı büyümeye başladılar. Gıda, tekstil, elektronik… Aklımıza gelen her şeyi artık internetten alabiliyoruz. Üstelik firmalar internet üzerinden satışlarda, dükkan kirası gibi bir etken olmadığı için çok daha uygun fiyata satışlar yapabiliyorlar. Fiyatı uygun diye yapılan internet alışverişinin de bazı sıkıntıları olabiliyor. İşte bu yazımızda internetten alışveriş yaparken yapılan 10 hatadan bahsedeceğiz.
Araştırma yapmamak
İnternet ucu bucağı olmayan sınırsız bir kaynakken ve her şeye en ayrıntılı bilgisine kadar ulaşabilirken, satın alacağımız ürünü araştırmamak pek akla mantığa sığan bir şey değil tabii ki. Bu araştırmalar sonucu almayı düşündüğünüz ürünün aslında işinize yaramayacağını anlayabilirsiniz. Ürünün özelliklerini öğrenmek bir yana, fiyat araştırması da oldukça önemli çünkü ortalama 3 bin liralık bir üründe bin liraya kadar fiyat oynaması olabiliyor. Bu fiyat farkıyla da örneğin bir kamera alıyorsanız, o kameraya bir çanta ve ekstra batarya alabilirsiniz. Bir ürünün özelliklerini değerlendirirken, mutlaka o ürünün kalitesindeki farklı ürünlerin fiyatlarını da araştırın. Aynı fiyata çok daha iyi bir ürünü alabilirsiniz.
Online incelemelere çok fazla takılmak
Online incelemeler genellikle standart bir çizgide değerlendirilir. İncelemeler, bir ürünü tanımak anlamında iyi olsa da aslında ihtiyacınız olan esas ayrıntıları alamıyorsunuz. Alacağınız ürün hakkındaki bilgileri bu tarz ürünleri kullanan birine danışmanızda da fayda var. Sadece online incelemelerde söylenenlere göre ürünleri değerlendirmemek gerekiyor, çünkü bir ürünün işinize yarayıp yaramayacağını en iyi siz bilirsiniz.
Çok para vermek problemi çözer mantığı
Çok para vermek problemi çözer mantığı elbette oldukça anlamsız ve boş bir düşünceden ibaret. Pek çok kaliteli ürünün fiyatı yüksek olsa da bir ürünün kalitesi ve işinize yarayıp yaramayacağı fiyatından anlaşılamaz. Örneğin bir televizyon alırken o televizyonun pahalı olması istediğiniz özellikleri taşıdığı anlamına gelmez. Üstüne üstlük bu televizyonun hiç kulanmayacağınız özelliklerine de tonlarca para verirsiniz.
Sitenin güvenirliliğini bilmeden alışveriş yapmak
İnternetten herhangi bir şey alacaksanız ve baktığınız siteler adı duyulmuş sitelerden değil de ilk defa gördüğünüz bir siteyse mutlaka sitenin SSL sertifikası olup olmadığına bakın. Bu sertifikaya sahip sitelerde kredi kartı bilgileriniz, şifreleme sistemi ile doğrudan bankanıza iletilir. Bu da şifrenizin başkalarının eline geçmesini engeller. Girdiğimiz sitenin SSL sertifikası olup olmadığını, sitenin ödeme sayfasında, adres çubuğunun yanında bulunan kilit simgesinden anlayabilirsiniz. Ayrıca eğer bir e-ticaret sitesi size kredi kartı şifrenizi soruyorsa o siteden herhangi bir şey almayın. Bir e-ticaret sitesi asla böyle bir şey talep etmez.
Ufak parçalar üzerine çok kafa yormak
Özellikle elektronik ürünlerde ufak parçalar çoklukla karşımıza çıkıyor. Bu ufak parçalar hoşunuza gitmediği için koca bir üründen vazgeçmek de saçmalığın daniskası olur. Bu yüzden küçük parçalara kafanızı fazla takıp da kendinizi üzmemeniz en iyisi. “Şeytan ayrıntıda gizlidir” dense de o kadar da abartmamak lazım. Elbette yazımızda sürekli belirttiğimiz gibi önceliğimiz bir ürün alırken işlevsellik; ancak işlevselliğin yanında bir de estetiğin olması gerekiyor. Bu iki alanda iddialı olan ürünü ayrıntılara takılarak kendinizi daha fazla yormayın.
Beklenti ile gerçekler arasındaki farkı bilmemek
Satın almayı düşündüğünüz ürünü daha önce kullanmadıysanız ve reklamlara kanıp ürün alıyorsanız beklentileriniz biraz yükselmiş olabilir, çünkü her reklam, satılması istenen ürünü sadece yüceltir. Bu nedenle iyi bir araştırma beklenti ile gerçekler arasındaki farkı görmenizde size yardımcı olabilir. Böylece bir cihaz aldığınızda ondan yapabileceğinden çok daha fazlasını beklememiş olursunuz.
Kampanyaların dikkat dağıtması
Kampanyaların sizi esas odağınızdan uzaklaştırmasına izin vermemeye çalışın. Elbette büyük bir indirim söz konusuysa onu inceleyin ama gerçekten size uygun ve ihtiyacınız olan cihazı indirimlere kanıp ertelemeniz akıllı alışveriş açısından pek de hayırlı olmaz.
Bozuk ürün gelirse çok uğraşacağını düşünmek
Bozuk ürün yollanırsa bunu fazla zaman harcamadan iade edebilirsiniz. Genellikle siteler kullanıcı ürünü beğenmezse ya da herhangi bir şekilde üründe problem varsa ürünü 30 gün içinde geri teslim alabiliyorlar; ancak kolay kolay elinize bozuk ürün gelmez. Bir mağazada bozuk ürün alma olasılığınızla siteden bozuk ürün alma olasılığınız aynıdır. Sonuçta sitelerde de dükkanlardaki gibi, ürünler paketi açılmamış olarak satılır.
Online alışverişte karşıda bir muhatap bulunmayacağı inancı
Sahte ürün gönderilirse, internetten yapılacak alışverişlerde kiminle nasıl muhatap olunacağının bilinmemesi maalesef kullanıcıların rahat ve ucuz alışverişi kaçırmalarına neden oluyor. Pazarın hızla büyüdüğünü düşünecek olursak bu, pazardan çok alışveriş için eski yöntemleri kullanmak zorunda olan insanların kaybı diyebiliriz. Güvenilir, bilindik siteleri bu tarz düşüncesi olan arkadaşlara tavsiye edebiliriz. Ayrıca herhangi bir problemde alışveriş yapılan sitede yer alan çağrı merkezi numarasını arayarak, şikayetinizi bildirebilirsiniz. Belki çağrı merkezleri bir süredir kötü nam salmaları ile gündeme geliyor olabilir ancak özellikle sosyal medyanın gücü onların yola gelmesini sağladı. Twitter ya da Facebook’tan ilgili firmayı “mention”layarak yapılan tek bir şikayet onlara büyük müşteri kayıplarına yol açıyor.
Alışverişten sonra paket takibi yapmamak
“Ürünü nasılsa aldım, kargoya verseler iki günde gelir” deyip de ürünün takibini yapmamak herhalde yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri olabilir. Kimse sizin paketinize sizin kadar önem vermez. Üstelik ürünü bir iş için acil olarak istiyorsanız o zaman mutlaka ürünün kargoya verilip verilmediğini öğrenmeli ve ürünün kargo takip numarasını öğrenip paketinizin nerede
olduğunu kontrol etmelisiniz.