Akıllı telefonların ekran boyutu hızla büyüyor. Özellikle üst düzey Android telefonların ekran boyutları artık aldı başını gidiyor. Akıllı telefon piyasasının en büyük firmalarından biri olan LG de, bu yıl devasa Android telefonu Optimus G Pro’yu piyasaya sürdü. Birçok kişinin ilgisini çektiğine emin olduğumuz LG Optimus G Pro’yu, Hardware Plus Online inceleme merkezine konuk etmesek olmazdı.
Özellikle kocaman ekranı, yüksek performansı ve yepyeni yazılımsal özellikleriyle dikkat çeken LG Optimus G Pro’nun tasarım detaylarıyla incelememize başlıyoruz.
Tasarım
LG Optimus G Pro, 5,5 inç boyutlu bir akıllı telefon. Bu boyuttaki bir cihaza sadece akıllı telefon demek biraz yanlış olur. LG Optimus G Pro, artık phablet olarak anılan, akıllı telefon tablet karışımı mobil cihazlara iyi bir örnek olmuş. Optimus G Pro, piyasanın en popüler diğer phableti olan Samsung Galaxy Note 2’ye epey benzeyen bir ürün. Optimus G Pro ile Galaxy Note 2’yi boyut olarak karşılaştırırsak, kalınlıkta ikisi de eşit, hafiflik konusunda ise Optimus G Pro önde seyrediyor.
Optimus G Pro’nun ekranı Corning Gorilla Glass 2 çizilmez camla korunuyor. Ekranın üst kısmında ön kamera, yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü ve ahize bulunuyor. Alt kısımdaysa iki dokunmatik, bir fiziksel fonksiyon tuşu dikkat çekiyor. Telefonun home tuşu çok ince olduğu için ilk kullanımda biraz zorlanıyorsunuz. Yanlarda yer alan dokunmatik tuşlar ise sorunsuz kullanılıyor.
LG Optimus G Pro’nun üst kısmında 3,5mm kulaklık girişi, kızılötesi sensörü ve ikincil mikrofon bulunuyor. Kızılötesi sensörü, bu telefonun uzaktan kumanda olarak kullanılabilmesine imkan tanıyor. İkincil mikrofon ise gürültülü ortamlarda arkaplan seslerini temizliyor.
Telefonun sağ yanında güç tuşu, sol yanında ise çizim moduna geçiş tuşu ve ses ayarlama tuşları bulunuyor. LG Optimus G Pro çok geniş bir ekrana ve çizim desteğine sahip olduğu için, sol üstteki tuş oldukça işe yarıyor. Bu tuşa bastıktan sonra ekranınıza notlar alabiliyor, tuşa tekrar bastığınızda çizim modunu anında kapatabiliyorsunuz.
LG Optimus G Pro’nun alt kısmında mikrofon ve micro USB yuvası, arkasındaysa 13MP’lik kamera sensörü, LED flaş ve dış ses hoparlörü yer alıyor. Optimus G Pro’nun arka kapağı çıkarılabiliyor. Arka kapak kare desenli yapısıyla son derece şık görünüyor.
Telefonun arka kapağını çıkardığımızda sevindirici bir manzarayla karşılaşıyoruz. LG Optimus G Pro’nun pili çıkarılabiliyor, ayrıca telefona micro SD kart takılabiliyor. LG Optimus G Pro, 64GB’a kadar micro SD kart destekliyor.
Tasarım hakkındaki genel yorumumuz olumlu. LG Optimus G Pro çok büyük bir telefon olmasına rağmen çok kalın ve ağır değil. Optimus G Pro’nun tasarım konusundaki tek kayda değer sorunu, cepte ve kulağa dayandığında fazla büyük duracak olması.
Ekran
LG Optimus G Pro’da 5,5 inç boyutlu, Corning Gorilla Glass 2 çizilmez camlı ve 1080’e 1920 piksel full HD çözünürlüklü True Full HD IPS Plus LCD ekran bulunuyor. Bu ekran hakkında söyleyecek fazla şey bulamıyoruz.
Telefonun renk kalitesi muhteşem, görüş açısı neredeyse 180 derece, dokunuş algılaması ise tamamen sorunsuz. Ekran üretimi konusunda usta bir firma olan LG, Optimus G Pro’da müthiş bir ekran kullanmış.
Donanım – Performans
LG Optimus G Pro’da tıpkı HTC One gibi Qualcomm APQ8064T çipset bulunuyor. Bu çipset üzerinde 1,7GHz hızında çalışan 4 çekirdekli Krait 300 işlemci ve Adreno 320 grafik işlemci yer alıyor. Telefonda ayrıca 2GB RAM ve microSD kart ile 64GB eklenebilen 16 ya da 32GB depolama alanı bulunuyor. LG Optimus G Pro, bu donanım bilgilerinden tahmin edebileceğiniz üzere hem arayüzde hem de oyunlarda üst düzey performans sunuyor.
Quadrant benchmark’ta 11.000 puanın üzerine çıkan LG Optimus G Pro, günümüzün en gelişmiş mobil oyunu olan Real Racing 3’ü akıcı çalıştırıyor. Telefonla ne kadar uygulama açarsanız açın gözle görülür bir yavaşlık yaşamıyorsunuz. LG Optimus G Pro’nun performansı, kullanıcısını en az 1 yıl daha rahatlıkla idare edecek kadar güçlü görünüyor.
LG Optimus G Pro’nun donanımı ve performansından bahsetmişken pil ömrünü atlamak olmaz. Telefonda bulunan 3140mAh’lik pil, yaklaşık 1 tam gün kullanım süresi vaat ediyor. Bu süre, günümüzün güçlü akıllı telefonlarını göz önünde bulundurduğumuzda düşük değil. Ancak gönül artık daha uzun pil süreleri görmek istiyor.
Yazılım
Android 4.1.2 Jelly Bean işletim sistemiyle çalışan LG Optimus G Pro, LG tarafından hazırlanan özelleştirilmiş arayüzle dikkat çekiyor. Özelleştirilmiş arayüzde birçok kısayol, ekstra özellik ve kullanışlı detaylar kendini hissettiriyor. Ayrıca telefonda birçok sık kullanılan uygulama ön yüklü olarak geliyor.
LG Optimus G Pro’nun en ilginç yazılımsal özelliği, tek tuşa bastıktan sonra ekrana notlar almanızı sağlayan LG Quick Memo uygulaması. Ekranın sol üst kısmında konumlanan tuşa bastığınızda, telefonun ekranı çizim yapılabilir bir not tahtası haline geliyor. Bu sayede özellikle iş hayatında bu telefonu kullanmak isteyenlerin önünde çok pratik fırsatlar oluşuyor.
Kamera
LG Optimus G Pro’da,13MP arka kamera ve 2,1MP ön kamera bulunuyor. Kameraların her ikisi de 1080p video kaydedebiliyor. Telefonun arka kamerası LED flaşla desteklenmiş. Bu sayede karanlık ortamlarda bile fotoğraf ve video çekimi yapabiliyorsunuz.
LG Optimus G Pro’nun her iki kamerası da standartların üzerinde başarılı. Arka kameranın tek sorunu, düşük ışıklı ortamda ekstra bir kalite sunamaması. Kalan kısımda LG Optimus G Pro’nun kameraları ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacak kadar başarılı
Sonuç
LG Optimus G Pro, özellikle büyük ekranlı ve yüksek performanslı bir Android telefon arayanlar için biçilmiş kaftan.
Müthiş bir ekrana, güçlü donanıma ve keyifli bir kullanım tecrübesine sahip olan LG Optimus G Pro, sunduğu özelliklere oranla uygun fiyatıyla da dikkat çekiyor. Bu telefonu, şu sıralar geniş ekranlı bir Android telefon satın almak isteyen herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.