Teknolojideki gelişmelerin hayatımıza dahil ettiği yeni kavramların başında gelen HDR yani High Dynamic Range “Yüksek Dinamik Aralık” anlamına gelir. Görüntünün en parlak ve en karanlık kısımlarının olduğundan daha koyu ya da daha parlak görünmesini sağlayan HDR daha belirgin bir kontrast olarak da tanımlanabilir.
Göz atmak isteyebilirsiniz: iPhone 14 Pro Ekran Görseli Sızdırıldı!
HDR özelliği ile yapılan çekimlerde aynı fotoğraf 3 farklı pozlama ile çekilmekte daha sonra HDR özelliği kullanılarak karanlık ve aydınlık noktaların daha estetik bir görünüme sahip olduğu dördüncü bir fotoğraf oluşturulup kullanıcıya sunulmaktadır. Fotoğraf ya da video çekimi sırasında kadrajda güçlü bir ışık kaynağının olduğu ya da önde duran cisimlerin karanlık bir gölge gibi gözüktüğü durumlarda HDR modu kullanılarak çekim kalitesi açısından daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir. Dijital görüntülerdeki renk ve kontrast aralığını geliştiren bir teknoloji olan HDR farklı uygulamalarla olmakla birlikte fotoğraflarda da videolarda da kullanılabilir.
HDR eski video sinyallerinin sunduğu sınırlamaları ortadan kaldırarak çok daha geniş bir aralıkta parlaklık ve renk sağlar. HDR özellikli ekranlar bu bilgileri okuyup daha geniş bir renk ve parlaklık gamından oluşan görüntüler gösterebilirler. HDR video, daha geniş aralığa ek olarak uç noktalar arasındaki detayları tanılamak için çok daha fazla veri içerir. Bu sayede aynı ekrandaki çok parlak nesneler ve çok karanlık nesneler, ekran desteklediği takdirde sinyalde açıklanan ve görüntü işlemcisi tarafından sentezlenmeyen gerekli tüm adımlarla çok parlak ya da çok karanlık olarak gösterilebilir. HDR uyumlu TV’lerde içerikler daha parlak ya da daha koyu olabileceği gibi arada daha fazla gri tonu da gösterilebilir. Benzer şekilde daha derin ve daha canlı kırmızılar, yeşiller ve maviler ile arada daha fazla gölge gösterilebilir. Üstelik derin gölgeler yalnızca siyah boşluklar olarak kalmaz, karanlıkta çok daha fazla ayrıntıya yer verilebilir.
İçindekiler
Kamerada HDR Nedir?
Kamerada HDR; akıllı telefonlarda, kamera cihazlarında ve fotoğraf makinelerinde bulunan bir yazılım olarak ifade edilebilir. Görüntülerdeki renk ve kontrast aralığını geliştiren HDR göze daha güzel görünen, daha estetik fotoğraflar elde edilmesini sağlar. Kamerada HDR kullanımı genellikle profesyonel fotoğrafçılık yapan kişiler arasında yaygın olsa da pozlama bilen herkesin kullanabileceği bir teknoloji olma özelliğine sahiptir.
HDR modu kullanıldığında akıllı telefon ya da fotoğraf makinesi kullanımından bağımsız olarak elde edilen görüntüde hemen hemen hiçbir detay kaybolmaz. Ancak telefondan yapılan işlemlerde HDR modunun kullanılması işlemciye biraz yük binmesine neden olabilmektedir. Bunun nedeni üç farklı pozlamada üç ayrı fotoğraf oluşturulmasının, bunların karanlık ve aydınlık kısımları karşılaştırıldıktan sonra tüm detayların yer aldığı ayrı bir fotoğraf sunmanın işlemci için zahmetli bir süreç olmasıdır.
HDR Modu Nedir?
HDR modu günümüzde hemen hemen tüm akıllı telefonlarda, fotoğraf makinelerinde ve televizyonlarda bulunan bir yazılım olma özelliğine sahiptir. İzlenilen bir video HDR olarak çekildiğinde tüm detaylara hakim olmak mümkündür.
HDR Çekim Nasıl Yapılır?
HDR çekim temelde üç farklı pozlama ile çekilen fotoğrafın, uygulama yardımıyla belirli bir oranda ve detaylar yok edilmeksizin birleştirilmesidir. Elde edilen fotoğrafa ya da video çekimine HDR çekim adı verilir. Bununla birlikte farklı pozlama ile üç ayrı fotoğraf çekildiğinden HDR fotoğraf çekimi sırasında hareketli nesneler olursa fotoğraf bulanıklaşabilir. Çünkü art arda üç fotoğraf çekilirken hareket eden bir cismin olması fotoğraflarda kaymaya neden olabilir.
HDR Video Nedir?
HDR video daha canlı renklere sahip daha gerçekçi ve daha detaylıdır. Normale göre daha parlak olmasının yanı sıra karanlık bölgeler daha aydınlık ve daha detaylı olarak görüntülenebilmektedir.
İnsan gözü sayısız renk görebilse de video çekimlerinde kullanılan çoğu cihazda bu ayrıcalık yoktur. HDR video kullanıldığında gözle görülebilen hemen her detay ve her renk ekranlara aktarılabilir. Böylece çok daha kaliteli videolar elde edilmiş olur. HDR video sayesinde kameradan post prodüksiyona, dağıtıma ve gösterime kadar tüm evrelerde görüntü gerçekçiliği yaratılması mümkün olmaktadır.
HDR video ile daha zengin renk ve belirgin kontrast oluşturulmaktadır. En yüksek parlaklık ve siyahlık seviyeleri sayesinde dinamik menzil artırılır. Geniş bir renk aralığı sağlamasının yanı sıra 10 bit renk derinliği ve 1024 renk gölgesi ile görüntü kalitesini iyileştirmeyi başarır. Diğer bir deyişle HDR video bu ve benzer birçok özelliği sayesinde gözle görülene en yakını sunmaya çalışan bir yazılım olarak ifade edilebilir.
HDR Fotoğraf Nedir?
HDR fotoğraf bir mekan ya da manzara fotoğrafının çıplak gözle görülene en yakın şekilde, zengin renk seçenekleriyle ve görüntü kalitesi yüksek şekilde sunulmasını sağlar. HDR modu ile oluşturulan fotoğraflar eksi, artı ve sıfır olmak üzere üç farklı pozlamanın birleşmesinden oluşur.
HDR fotoğraf çekiminde kaliteli bir sonuç alınması için fotoğraf çekilen cihazın sabit olması gerekir. Bunun için tripod kullanılabilir. Fotoğraf karesinde hareketli bir cismin yanı sıra arka arkaya çekilen üç fotoğrafta titreme ya da kayma olmamalıdır.
HDR fotoğraf tekniği kullanılarak aydınlık ve karanlık bölgeler arasındaki renk dengesi sağlanabilir. Ters ışığın olduğu, ışık yoğunluğunun fazla olduğu ya da eşit dağılmadığı durumlarda HDR fotoğraf kullanımı önerilir. Bu sayede ışık dengesinin sağlanması mümkün olur. HDR fotoğraf çekimlerinde JPG formatına oranla RAW formatı daha çok tercih edilir.
HDR TV Nedir?
HDR TV çalışma prensibi HDR modu ile aynıdır. HDR televizyonlar aydınlık ve karanlık kısımlar arasındaki farkı sıfırlayarak neredeyse gözle görülenin aynısı görüntüler yaratırlar. Yeni nesil televizyonların çoğunda HDR TV özelliği vardır. Bu nedenle bu özelliğe sahip televizyonlardaki görüntüler siyahlar daha siyah beyazlar daha aydınlık bir şekilde görülebilir. HDR TV’lerin 10 bit deep color özelliğini desteklemesi gerekmekte olup bunun anlamı 1 milyardan fazla renk üretebilmesidir.
HDR Monitör Nedir?
HDR monitörler sıradan monitörlere kıyasla daha fazla enerji harcamakta olup bu özellik genelde film ve video izleme performansının artırılması için eklenir. HDR monitör özelliklerinin kullanılabilmesi için satın alınan monitörün HDR yazılımına sahip olması gerekir. Böylece bu monitör kullanılarak HDR oyunlar oynanabilir ve HDR uygulamalar kullanılabilir.
HDR monitörler genellikle e-sporcular tarafından kullanılır. Çünkü görüntü kalitesi ne kadar yüksek olursa oynanılan oyunun detaylarına da o ölçüde hakim olunabilir ve oyuncunun oyun içi performansı artar. HDR monitörler görüntülerin ve renklerin net bir şekilde görülmesi çok önemli olduğundan grafik ve tasarım alanında da sıklıkla kullanılmaktadır.
iPhone HDR Nedir?
iPhone kameralarına HDR modu gelmeden önce HDR zorlu aydınlatma durumlarında kullanılırdı. iPhone HDR, diğer HDR modlar ile aynı özelliklere sahiptir. Fotoğraf çekimi esnasında tripod gibi bir sabitleyici kullanıldığı durumlarda oldukça iyi sonuçlar alınabilir. iPhone HDR özelliğinin kullanılması için öncelikle kamera uygulaması açılır. HDR butonuna basılarak Açık ya da Otomatik seçeneklerinden biri seçilir. Kadraj, çekilmek istenilen alana göre ayarlanır ve fotoğraf çekilir.
iPhone ile çekilen fotoğraflar telefona HDR kullanılmış ve HDR kullanılmamış olarak kaydedildiğinden kullanıcı iki fotoğraf arasındaki farkı kolayca görebilir, beğendiğini saklayabilir.