HAVELSAN tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma uygulaması HAVELSAN ileti, WhatsApp’a alternatif olarak geliştirilen çözümlerin başında geliyor. Bugünlerde HAVELSAN ileti’nin Türk kamu kurumlarında WhatsApp’a alternatif olarak kullanılmaya başlandığı bildirildi.
İlginizi çekebilir: WhatsApp alternatifi olan 6 tane mesajlaşma uygulaması
WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesini açıkladığı günden beri eleştiri oklarına maruz kalmaktan kurtulamıyor. Öyle ki hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde #WhatsAppSiliyoruz akımı sosyal medyanın gündemine oturdu. Dünyanın dört bir yanından WhatsApp’ın sözleşmesine tepki gösteren kullanıcılar, Telegram veya Signal gibi alternatif uygulamalara adeta kavimler göçü başlatmış durumdalar. Siz de alternatif arayışı içindeyseniz, hazırladığımız WhatsApp alternatifi mesajlaşma uygulamaları rehberine kısa bir göz atabilirsiniz.
İçindekiler
Sizler için hazırladığım akıllı telefonlar listesine buradaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz
HAVELSAN ileti, WhatsApp’a “en güvenli yerli” alternatif
WhatsApp alternatifi arayışına giren tek kesim sadece kullanıcılar değil, aynı zamanda Türkiye’deki kamu kurumları da kendilerine yeni bir alternatif buldular. Bu alternatifin adıysa HAVELSAN ileti. Adından da anlaşılacağı üzere HAVELSAN’ın geliştirdiği ileti uygulaması, kullanmış olduğu White Box Cryptography (WBC) teknolojisi sayesinde güvenlik tarafında oldukça iddialı. WBC adlı şifreleme teknolojisi sayesinde HAVELSAN ileti, kullanıcıların her türlü hassas bilgilerini (mesajlar vb.) benzersiz bir algoritmayla şifreliyor. HAVELSAN tarafından geliştirilen yazılım, bu önemli özelliği sayesinde “beyaz kutu saldırısı” olarak adlandırılan en şiddetli güvenlik tehditlerinden bile kendisini koruyabiliyor.
HAVELSAN ileti uygulaması ilk başta yalnızca HAVELSAN’ın çalışanları tarafından kullanılabiliyordu. Anadolu Ajansı’nın haberine göreyse bugünden itibaren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Rekabet Kurumu’nda da kullanılacak. Yaptığımız kısa bir araştırmada, HAVELSAN ileti’nin herhangi bir mobil uygulamasına veya web arayüzüne rastlayamadık. Muhtemelen uygulama sadece kamu kurumları tarafından kullanıldığı için uygulama mağazalarında yer almıyor ve halka açık da değil.
HAVELSAN tarafından yapılan açıklamaya göre HAVELSAN ileti’nin sunucuları, tamamen kurumun kendi altyapısı üzerine kurulu. Yani dışa bağımlılık en azından sunucu tarafında söz konusu değil. HAVELSAN ileti sayesinde kamu kurumu personelleri sesli ve görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorlar. Aynı zamanda birbirleri arasında medya, doküman ve konum paylaşımı da yapabiliyorlar kurumsal gruplar aracılığıyla toplu görüşmeler yapabiliyorlar.
HAVELSAN’a göre, “ileti” uygulaması diğerlerinden bir adım önde
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, HAVELSAN ileti uygulamasıyla ilgili kısa bir açıklamada bulundu. Nacar, HAVELSAN ileti’nin diğer mesajlaşma uygulamalarından bir adım önde olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:
“HAVELSAN ileti, kullandığı Beyaz Kutu Kriptografi Kütüphanesi sayesinde yüksek seviyede yazılımsal güvenlik ile verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini ve saklanmasını sağlamaktadır. Bu özelliği ile ileti, güvenlik açısından diğer anlık mesajlaşma uygulamalarından bir adım öne çıkmaktadır. Uçtan uca iletişim güvenliğini sağlamakla birlikte, bilgi güvenliği kapsamında kurumların kendi sunucularına kurulum yapabilen ileti ürününde, iletişim güvenliğine dair ekstra önlemler alındı. Merkezi yönetim paneli aracılığı ile kullanıcı ve grup yönetimi, kurumsal grup oluşturma gibi işlemler kurum tarafından gerçekleştirilirken kurumlara kendi süreçlerini yönetme fırsatı verilmektedir.
HAVELSAN ileti, kurumların bünyesinde yer alan sistemler ile güvenli şekilde entegrasyon yapma desteğiyle yaşamakta olduğumuz teknoloji çağında kişilerin hızlı iletişime geçmesine ve çalışma hayatında verimliliğin artmasına olanak sağlamaktadır.”