Google, geçtiğimiz 2021 yılının sonbahar aylarında Pixel 6 serini tanıttı ve satışa çıkardı. Şimdiye kadar en çok merak edilen ve en premium Pixel serisi olarak lanse edilen model üzerinden henüz 4 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen bir sonraki Pixel modeli hakkında söylentiler başladı bile. Son gelen bilgilere göre Pixel 7 serisi ekran altına gizlenmiş bir ön kameraya sahip olacak.
Bakmakta fayda var: Apple iPhone 13 Pro Kullanıcı Deneyimi (Hasan Uğur Asma)
Google, Pixel serisi telefonlarını resmi olarak çok az sayıda ülkede satışa sunsa da dünya genelinde bu telefonlara olan ilgi oldukça fazla. 2022 yılı içerisinde sunması beklenen modellerden bazıları ise 6a ve amiral gemisi olacak olan Pixel 7 serisi. Google yıllar boyunca farklı tasarıma sahip Pixel telefonlarını piyasa çıkardı ve bu telefonların ön kameraları ise sürekli yer değiştirdi. Kimi zaman çerçeve içerisine yerleştirilen bir ön kamera bulunuyorken kimi zaman da çentik içerisinde yer alan bir ön kamerayı kullandı. Son zamanların modası delik ekranı da kullanan Google, son olarak Pixel 6 serisinde ön kamerayı delik ekran olarak ekranın üst orta tarafına yerleştirdi. Şimdi ise Amerikalı teknoloji devi, yeni yayınlanan bir patente göre ekran altı kamera geliştirme çalışmalarına başlamış.
31 Ağustos 2021’de Google LLC, mobil bilgi işlem cihazlara yönelik ekran yapılandırması için USPTO’ya (Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi) bir patent başvurusunda bulundu. Bu 16 sayfalık belgeler 16 Aralık 2021’de yayınlandı. Belgelerde, telefonun boyutlarını artırmadan daha büyük bir ekran alanı oluşturaracak bir çalışma olduğu görülüyor. Tam ekran deneyimi oluşturmak için selfie kamerası ve ışık sensörü gibi diğer bileşenlerin başka bir yerde konumlandırılması gerekiyor. Çözüm ise bu bileşenlerin ekran altına yerleştirilmesi olarak nitelendiriliyor.
Daha öncesinde birçok akıllı telefon üreticisinin bu tarzda cihazlar çıkardığını da görmüştük. Örnek vermek gerekirse ZTE Axon 30, Xiaomi Mi Mix 4 ve Samsung Galaxy Z Fold 3’ü sayabiliriz. Google’da bu teknolojiyi bu sene çıkartacağı amiral gemisinde kullanacak gibi görünüyor. Hatırlarsanız daha öncesinde Google Pixel 4 ve 4XL modellerinde üst çerçeve içerisine yerleştirilen sensörler sayesinde yüz tanıma teknolojisi ve eller serbest olarak ekran kontrolü gibi teknolojilerini kullanmıştı.
İçindekiler
Eski Samsung Display departman çalışanının patentini şimdi Google kullanacak
Google tarafından patentlenen teknolojinin Sangmoo Choi tarafından icat edilmiş olması da dikkat çekici. Choi, 3,5 yıldır Google’da ekran donanım mühendisi olarak üst düzey bir pozisyona sahip. Bundan önce, LinkedIn profiline göre Samsung Display’de Yeni AMOLED teknoloji geliştirme için ekip liderliği’ göreviyle 14 yıldan fazla bir süre ‘Baş Mühendis’ olarak çalışmış. Sangmoo Choi’nin Samsung’daki kariyeri boyunca ekran inovasyonu alanında edindiği bilgiyi, şimdi Google’a götürüyor ve ileriki dönemde yeni Pixel modellerinde kullanacak.