Akıllı telefonlar üzerinden internete girmek bir ihtiyaç haline geldi. Fakat sürekli olarak internete bağlı akıllı cihazlarımızı kullanarak evimizdeki diğer cihazları da internete bağlamamız mümkün.
Artık internetimizi her yere götürebiliyor, her istediğimiz an cep telefonumuzdan e-postalarımıza bakabiliyor ya da uçak bileti alabiliyoruz. Fakat cep telefonumuzun yapabildikleri her zaman yeterli olmuyor. Tabii her yerde kablosuz ağ da bulunmuyor. Böyle bir durumda da yapılacak şey internete bağlı akıllı telefonumuzu, internete çıkış noktası olarak kullanmak. Akıllı telefon kullanılarak farklı bir cihazı internete bağlamaya tethering deniliyor. Fakat kelime olarak tethering aslında iki cihazı birbirine bağlamanın genel adı.
İnternet paylaşımı çok zaman gerekli olabiliyor. Örnek olarak ülkemizde sık sık yaşanan elektrik ya da internet kesintileri dizüstü bilgisayarınızın elini kolunu bağlayabiliyor. Aynı şekilde piyasada satılan pek çok tabletin tek internet çıkış noktası kablosuz ağlar. Evimize aldığımız standart modemler ise aynı anda en fazla 3 ya da 4 bilgisayara internet verebiliyor. Bu yüzden de akıllı telefon ile farklı cihazları internete nasıl bağlayacağınız bilmek, zaman zaman hayati olabiliyor.
Akıllı telefon aracılığıyla internet paylaşımı
Cep telefonumuzu internete çıkış yolu olarak kullanmak için de bir kaç farklı yöntem var. Bunlardan ilki ve en çok kullanılanı kablosuz olarak akıllı telefon ile internet bağlantısı paylaşmak. Bunun için akıllı telefonların kablosuz ve ağ seçeneğine, genelde ayarlar ana kategorisi altından girmek gerekiyor. Daha sonra ise mobile hotspot, tethering ya da Türkçe arayüzlerde internet paylaşımı, bağlantı ve taşınabilir Wi-Fi alanı seçeneklerine basıyoruz.
Son olarak da internet bağlantısı paylaşımını açıyoruz. Kullandığınız cihazın üzerindeki çipsete ve yazılıma bağlı olarak birden fazla cihaz, akıllı telefonunuzu kullanarak internete bağlanabiliyor. Fakat bu işlemin akıllı telefonunuzun şarjını fazlaca kullandığını da ekleyelim.
Windows Phone 8 yüklü olarak gelen Nokia Lumia 920’de 9 cihaza kadar internet bağlantısı dağıtabiliyorsunuz. Yani akıllı telefonunuz dahil toplamda 10 cihaz, sadece akıllı telefonunuzun hücresel internet bağlantısını kullanarak internet kullanabiliyor.
Akıllı telefonunuzun internetini internet bağlantısı olmayan bir cihaz ile paylaşmanın diğer bir yöntemi de USB kablo ile internet paylaşımı. Her akıllı telefon işletim sisteminde ve her akıllı telefon modelinde bulunmayan bu özellik sayesinde, akıllı telefonunuzun USB kablo vasıtasıyla internete bağlamak istediğiniz cihazınıza bağlıyorsunuz. Daha sonra ise kablosuz paylaşımdaki adımları izliyor fakat ekstra olarak USB bağlantısı seçeneğini işaretliyor ve internetinizi kablo ile paylaşıyorsunuz.
Son çare olarak kullanabileceğiniz bir diğer internet paylaşımı seçeneği de yine her telefon ve işletim sistemi tarafından sunulmasa da Bluetooth ile internet paylaşımı. Menzili çok fazla olmayan Bluetooth bağlantısını kullanarak da akıllı telefonunuzun internetini paylaşabilirsiniz. Bunun için de yine kablosuz paylaşımdaki adımları izleyerek son olarak da Bluetooth ile paylaş seçeneğini işaretliyorsunuz. Bu seçenekte ekstra olarak tabii bilgisayarınız ile akıllı telefonunuzu öncelikle eşlemeniz gerekiyor. Ayrıca bilgisayarınız ile akıllı telefonunuzun da oldukça yakın olması gerekiyor.
Operatörlerin modemleri ile internet
Ülkemizde 3G şebekesinin başladığı ilk günden bu yana üç operatörümüz de en iyi hizmeti sunmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Hatta öyle ki iddialarına göre (en azından ikisinin iddiasına göre) ABD’nin 4G şebekesinden bile hızlı internet sağlıyorlar. Bu yüzden de internet hızlarına güvenen GSM operatörleri, internet servis sağlayıcıları gibi bilgisayarlara da 3G şebekesi üzerinden kablosuz internet servisi sunuyorlar. Bu servis için de tabii ki bilgisayarların bağlanması için modemler sunuyorlar.
Turkcell, 3G şebekesinden kablosuz internet sunan modemine isim olaran VINN diyor, pek çoğumuzun bildiği gibi. Bu modemler üzerlerinde kendilerine ait SIM kartları ile geliyor, yani cihazları kutusundan çıkartıp, bir USB bellek gibi cihazınıza takıyor ve hemen internete girebiliyorsunuz. Turkcell VINN modemleri ile 7.2 Mbps hızında download ya da 5.76 Mbps hızında upload yapabiliyorsunuz.
Turkcell’in VINN seçenekleri aylık 1 GB’ı 14.90 TL’lik fiyattan başlıyor, aylık 15 GB’ı 82.90 TL’ye kadar çıkıyor. Ayrıca her anlaşma ile 14.90 TL ile 29.90 TL arasında bir 3G modem ön ödemesi yapmanız gerekiyor. Bunun dışında her ay 5.50 TL’lik ek ödeme (tesis hat ücreti, ruhsat vergisi, kullanım vergisi) yapıyorsunuz. Her ay ekstra 3 TL ödeme yaparsanız da limitinde durma özelliğini ekleyerek faturada sürprizlerle karşılaşmıyorsunuz.
Vodafone’un 3G modeminin ismi ise Vodem. Vodem ile de aynı şekilde tak-çalıştır internete bağlanabiliyorsunuz. Yine USB belleğe benzeye bu modem ile masaüstü bilgisayarınızı ya da dizüstü bilgisayarınızı rahatlıkla internete sokabiliyorsunuz. Vodemlerin hızı seçtiğiniz modele göre değişebiliyor. K3773 modeliyle 7.2 Mbps hızında, K3806 modeli ile ise 14.4 Mbps hızında download yapabiliyorsunuz.
Vodafone Vodem fiyatları 12 aylık kontratlı olarak 1 GB’ı 19 TL’den başlayıp 8 GB’ı 49 TL’ye kadar çıkıyor. BU ödeme dışında 5 TL’lik Vodem ek ödemesi yapıyorsunuz. Ayrıca yine aylık bir ekstra ödemeyi de vergilere yapıyorsunuz.
Avea’nın masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için 3G çözümü ise Jet adında. Jet Modem de yine tak-çalıştır şeklinde, USB bellek görünümündeki modemiyle cihazınızı anında internete bağlıyor. Avea’nın rakiplerine göre en büyük artısı ise paket aşma gibi bir durumun olmaması. Avea Jet Modem, 7.2 Mbps download yapabiliyor.
Avea Jet Modem ile internete bağlanmak isteyenler yine 12 ay taahhütlü olarak 5 GB’ı 25 TL’ye, 8 GB’ı ise 39 TL’ye kullanabiliyorlar. Aylık yine toplamda 5.5 TL’lik vergi de faturaya yansıtılıyor.
Turkcell DC VINN
Turkcell, normal 3G’nin iki katı bağlantı hızı sunan dual-carrier teknolojisini destekleyen Turkcell DC VINN modelini de kullanıcılara sunuyor. Turkcell 3G VINN E372 model modem ile Turkcell şebekesinin yüzde 99’unda bu teknolojiyi kullanabiliyorsunuz. Dual-carrier teknolojisi 3G teknolojisinde birden fazla taşıyıcının kullanılması yoluyla yüksek hızlara ulaşım ve mevcut kaynakların daha verimli kullanılması imkanı sağlanıyor. Turkcell bu teknoloji ile hem desteklenen telefonlarda mobil kullanıcılara hem de DC VINN ile 43.2 Mbps internet hızı vaad ediyor.
TTNET WiFi
TTNET’ten internet servisi alan kullanıcıları, Türkiye’nin pek çok noktasında bulunan TTNET WiFi noktalarından ücretsiz olarak kablosuz internet hizmeti alabiliyorlar. İsterseniz akıllı telefonunuzdan, tabletinizden ya da dizüstü bilgisayarınızdan bu servisi kullanabiliyorsunuz. TTNET WiFi sitesinden, hangi noktalardan bu servisi alabileceğinizi ve en yakın TTNET WiFi noktasının nerede olduğunu görebilirsiniz.