Haftanın Seçkisi

iOS 26.4 ile iPhone’lara yeni emojiler geliyor! İşte yeni iOS emojileri! #1

iOS 26.4 ile iPhone’lara yeni emojiler geliyor! İşte yeni iOS emojileri!

10 Mart 2026
Apple neden MacBook Neo ismini seçti? İşte sebebi! #1

Apple’da yönetim değişikliği! İşte yeni gelen isimler!

8 Mart 2026
macOS 26.3.1 çıktı! İşte yeni macOS güncellemesi hakkında merak edilenler! #1

macOS 26.3.1 çıktı! İşte yeni macOS güncellemesi hakkında merak edilenler!

7 Mart 2026
xbox 2025 en iyi oyunlar

PC oyunları da çalıştıran Xbox geliyor! İşte beklenenler!

7 Mart 2026
ABD Apache helikopterini drone avcısına çeviriyor! Savaşın seyri değişir mi? #1

ABD Apache helikopterini drone avcısına çeviriyor! Savaşın seyri değişir mi?

9 Mart 2026
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result
Reklam

Avrupa Birliği’nden Google’a Dev Ceza

Google, Avrupa Birliği tarafından şimdiye kadar kesilmiş en büyük cezayı ödemek zorunda kalacak.

Yazı: Vecdi Üstün
14 Eylül 2022
Kategori: Genel, Haber
Okuma süresi: 3 dakika
Google Avrupa Birliği

Google, Avrupa Birliği ile olan son savaşını kaybetti. Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Google’ın Google Arama ve Chrome‘u Android’de bir araya getirmesinden dolayı aldığı rekor cezayı onadı. Temmuz 2018‘de verilen ilk kararda 4,34 milyar avroluk bir para cezası verilmesi kararlaştırılmıştı. Bu sayı 4,12 milyar avroya kadar indirilmiş olsa da Avrupa Birliği’nin şimdiye kadar verdiği en büyük ceza olma özelliğini koruyor.


İlginizi Çekebilir: Avrupa Birliği, Daha İyi Pillere ve Daha Fazla Güncellemeye Sahip Telefonlar İstiyor!


Avrupa Birliği’nin üzerinde durduğu konu, Google’ın Android’i ve diğer Google uygulamalarını Play Store’da olduğu gibi üreticilere lisanslama biçimi. Rekabetçi bir akıllı telefonun ortaya çıkmasını sağlamak için Play Store ve Google Play Hizmetlerine ihtiyaç olduğu aşikâr, ancak bunları Google’dan almak için AB’nin rekabeti engellediğini söylediği bir dizi sözleşmenin imzalanması gerekiyor.

Komisyon üç yasa dışı kısıtlamaya odaklandı. İlki, Google’ın Google Chrome ve Google Arama’yı Android ile bir araya getirmesi. Şirket, Android üreticilerinin bir “Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmesi” (MADA) sözleşmesi imzalamasını şart koşuyor. Bu sözleşmede, bir Google ürününü dahil etmek isteyen üreticilerin bu ürünlerin geniş bir koleksiyonunu içermesi ve Google’ı varsayılan yapmaları gerekiyor. Sözleşmede simgelerin ve widget’ların nereye yerleştirilmesi gerektiğine dair şartların olduğu bile görülüyor.

Avrupa Birliği Genel Mahkeme
Avrupa Birliği Genel Mahkemesinden Bir Fotoğraf

İkinci yasa dışı kısıtlama, sözleşmenin “parçalanmayı önleme sözleşmesi”; bu, ayrı bir ürün veya farklı bir marka altında olsa bile bir Android kaynak kodu kullanan herkesin şirketlerinin Google uygulama lisansının anında iptal edileceğini söylüyor. Üçüncü sorun ise, Google’ın, kullanıcıların Google aramalarından ve Google reklam gelirinden bir pay sağlayan gelir paylaşımı anlaşmalarıyla ilgili olduğu görülüyor.

AB Komisyonu, tüm bu kısıtlamaların amacının, Google’ın genel arama hizmetlerine ilişkin hâkim konumunu ve dolayısıyla Google’ın arama reklamları yoluyla elde ettiği geliri korumak ve güçlendirmek olduğunu tespit etti.

Temyiz başvurusu henüz reddedilmiş olsa da Google’ın problemlere yönelik çözümleri, kararın ilk verildiği sıralarda kullanıma sunulmuştu. Google, Avrupa Birliği’nde Microsoft‘un antitröst uyumluluk yasasına benzer bir şekilde düzenleme yapmıştı. Şirket, Android kullanıcılarının Google dışı bir seçeneği seçmelerine imkân sağlayan tarayıcı ve arama motoru seçeneklerini gösteriyor. Google, Android geliştirmeyi finanse etmek için varsayılan Google uygulamalarından elde edilen reklam gelirini geçmişte kullandığını ve artık bu uygulamaların dahil edilmesi gerekmediğini, üreticilerin ücretsiz olarak almak yerine doğrudan Android için ödeme yapmayı seçebileceklerini söylüyor. Üreticiler Google’ın uygulamalarını kullanmayı tercih etmezlerse Google’ın AB’de telefon başına 40 dolar kadar ücret alacağı da belirtiliyor. Avrupa Birliği ayrıca Google’ı, ortakların şirketten intikam almadan Android kaynak kodlarını kullanabilmelerine izin vermeye de zorladı. Artık ekosistemden atılmadan Google Play içeren Android’i ve Android tabanlı bir cihazı yan yana satabilirsiniz.

Bir Google sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte, “Mahkemenin kararı tam olarak iptal etmemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Android herkes için daha fazla seçenek yarattı, daha az değil. Avrupa’da ve dünya çapında binlerce başarılı işletme de destekleniyor.” dedi.

Bu, Google’ın AB mahkemelerindeki ikinci büyük kaybı. Şirket, Google alışverişi arama ile bir araya getirdiği için 2,4 milyar avro, arama ve reklamları bir araya getirdiği için de 1,5 milyar avro para cezasına çarptırılmıştı. Google’ın Avrupa Birliği’nden aldığı ceza toplamda 8,25 milyar avroya ulaştı.

Vecdi Üstün

Vecdi Üstün

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar

Copyright © 2025, EMY Medya