Teknoloji devi Apple, COVID-19‘un üretimi nasıl etkilediğine dair en son verileri içeren ilk çeyrek gelir raporunu bugün yayınlayacak. Apple’ın ilk çeyrek raporu sektöre ve çip krizine dair birçok veri içerecek.
İlginizi Çekebilir: APPLE’DA YENİ DÖNEM | iPhone Kiralama Sistemi Başlayacak Mı?
İçindekiler
Çip Krizi Apple’ı Etkiledi mi?
Apple geçtiğimiz dönemde COVID-19 pandemisinin üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten ilk şirketlerden biriydi. Bugün ise işlerin düzeldiğine dair iyi haberler verebilirler. Apple, bugün piyasalar kapandıktan sonra ikinci mali çeyreğe ilişkin gelirlerini açıklayacak. Buna benzer raporları Apple yöneticileri çoğunlukla ürünlerinin ne kadar popüler olduklarından bahsetmek için kullanırdı. Fakat geçtiğimiz yıl talebi karşılamak için yeterli sayıda iPad ve Mac üretemediklerini bunun da milyarlarca dolarlık satış kaybına yol açtığını belirtmişlerdi.
Apple pandemi sırasında ileriye dönük rehberlik sağlamasa da, Yahoo Finance tarafından yayınlanan anketlere göre, yatırımcılar şirketin Mart ayında sona eren üç aylık dönemde gerçekleştirdiği 93,9 milyar dolarlık satışla hisse başına ortalama 1,43 dolar kâr bildirmesini bekliyor. Bu hisse başına kârda yüzde 2’lik bir artış ve satışlarda yüzde 4’lük artış demektir. Yatırımcılar bunun muhtemelen iPhone ve iPhone ile ilgili aksesuarlardan kaynaklandığını belirtiyor. (Macbook ve iPad‘lere olan talep rekor seviyelere gelmesine rağmen).
Apple En Çok Geliri Nereden Elde Ediyor?
Son dört yılın üçünde Apple‘ın hizmetlerden elde ettiği gelir ürün gelirlerini geride bıraktı. 2018‘de, bir önceki yıla göre yüzde 21,6 artışla 39,7 milyar dolarlık hizmet geliri elde etti. Büyüme, takip eden iki yılda yüzde 16,5 ve yüzde 16,2‘ye geriledi. Ürün gelirlerinin hızla arttığı son dört yıldan biri olan 2021 yılında yüzde 27,3‘e yükseldi. Ancak Apple‘ın hizmet geliri, bu yıl yine ürün gelirini geride bırakacak gibi. 2022’nin ilk çeyreğinde hizmet geliri, ürün gelirindeki yüzde 9,2 büyüme hızından daha hızlı bir şekilde yıllık yüzde 23,8 arttı. Yatırımcılar, Apple‘ın hizmet gelirinin 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 17,0 artmasını bekliyor. Yatırımcılar 2022 yılı için ise Apple’ın hizmet gelirinin yüzde 17,2 artacağını tahmin ediyor. Buna karşılık, beklentiler şirketin 2022 yılı için yıllık ürün gelirinin yüzde 5,7 artacağı yönünde.
Morgan Stanley analisti Katy Huberty geçen hafta yatırımcılara yönelik yazısında, “İlk çeyreğin sonunda iPhone 13 satışlarının beklenenden daha iyi olacağını düşünüyoruz.” “Oldukça büyük bir pazar olması dezavantajına karşın Çin’den gelen iPhone satış rakamları da oldukça iyiydi .”diye belirtti.
Pandemi sırasında bilgisayar, tablet, kamera ve diğer teknolojilere olan talep hızla arttı. Bu da firmaların arz sıkıntısı yaşamalarına sebep oldu. Gelecekteki arz yönlü sıkıntıları belirlemede Apple‘ın yayınladığı raporlar önemlidir. Bundan dolayı birçok kişi tarafından Apple’ın ilk çeyrek raporu bekleniyor.
Çip Krizi Sona mı Eriyor?
Global çaptaki arz sorunu araba üretiminden tıbbı ekipman üretimine kadar birçok sektörü olumsuz etkiledi. Sınırlı sayıdaki arz fiyatlar ile enflasyonu da yükseltti. Apple ve diğer şirketler, üretimdeki yavaşlamaları dengelemek için ABD‘deki üretimi artırma sözü verdi. Ancak bu projelerin birçoğunun tamamlanmasına uzun yıllar var. Buna rağmen çip tedariğine yönelik bazı rakamlarda da iyileşme olduğu görüldü. Apple’ın ilk çeyrek raporu çip tedariğinde yaşanan iyileşmeler hakkında da bilgi verecektir.
Dünya Rusya-Ukrayna savaşıyla ile meşgulken yatırımcılar da bugün Apple’dan gelecek rakamları bekliyorlar. Çin’de ise artan bir başka Covid dalgasından kaynaklanan karantinalar Şangay ve diğer şehirlerdeki limanların kapanmasına sebep oldu. Bununla birlikte tedarik zincirinde yeni gecikmelerin yaşanacağa benziyor.
Bernstein analisti Toni Sacconaghi yatırımcılara yönelik notunda, tüketicilerin harcamalarını pandeminin etkisiyle kıstıklarını, yavaşlayan büyüme, yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşına bağlı jeopolitik belirsizlikle birlikte tüketici duyarlılığının da azaldığını belirtti.
Ekran kartı fiyatlarındaki ani düşüşün, küresel çip krizinde sona gelindiğinin bir işareti olabiliceği sanılıyor. Akıllı telefon endüstrisi ise krizi diğer teknoloji tabanlı endüstrilere göre daha iyi atlatacak gibi. Bunun akıllı telefon endüstrisindeki bazı üretim avantajlarından kaynaklandığı belirtiliyor. 2022 yılında çip krizinin azalarak devam edeceği belirtilse de umarız en kötü geride kalmıştır.