Apple, Hong Kong’da protestocuların polislerin konumlarını güncel olarak takip edebilmelerini sağladığı için Çin’in tepki gösterdiği mobil uygulamayı sisteminden kaldırdı.
Amerikalı şirket, Hong Kong’da polislerin konumlarını güncel olarak görüntüleyen uygulama “HKmap.live”ı mobil satış mağazası “Apple Store”dan kaldırdığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “HKmap.live”‘ın, “polisleri hedef almayı ve onlara pusu kurmayı kolaylaştırdığı”. Ayrıca “kamu güvenliğini tehdit ettiği” için mobil satış mağazasından çıkarıldığı belirtildi.
İlginizi çekebilir: Chrome Beta sürümünden, telefonunuza numara gönderebiliyorsunuz!
Çin’in resmi yayın organı People’s Daily gazetesi, Hong Kong’da polislerin konumlarını güncel olarak gösteren mobil uygulaması “HKmap.live” sebebiyle Apple’ı eleştirerek, şirketin Çinli müşterileri nezdinde itibar kaybına uğrayabileceği uyarısı yapmıştı.Protestolar, zaman zaman göstericilerle polis ya da karşıt görüşlü göstericiler arasında çatışmalara sahne oluyor. Protestocular, uygulama sayesinde polislerin konumlarına ve biber gazı kullanılan yerlere güncel olarak ulaşabiliyordu.
İlginizi çekebilir: Philips PH805: Gürültü önleyicili kulaklık yakında Türkiye’de
İçindekiler
Apple, Çin’de bir numara olmayı hedefliyor
Apple CEO’su Tim Cook daha önce Çin hakkında açıklamada bulunmuştu. Tim Cook, Apple’ın ABD’den sonraki en büyük ikinci pazarı Çin’in eninde sonunda bir numara olacağını belirtmişti.
Çin de son olarak, devlet televizyonu CCTV, Amerikan Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Houston Rockets Genel Menajeri Daryl Morey’in, Hong Kong Özel İdare Bölgesi’ndeki hükumet karşıtı protestolara destek veren paylaşımının ardından, NBA takımlarının Çin’de oynayacağı hazırlık maçlarını yayınlamama kararı almıştı.