Haftanın Seçkisi

podcast ne demek podcast nedir podcast anlamı ne

Podcast ne demek? Podcast kelimesi nereden geliyor?

27 Haziran 2025
xiaomi 15 ultra yeni renkleri

Xiaomi 15 Ultra yeni renkleri belli oldu! İşte yeni renkler!

30 Haziran 2025
Elon Musk'ın avukatı Martı yönetim kuruluna katıldı! Artık yerli Elon Musk ile çalışıyor!

Martı e-ulaşım lisansı aldı! e-ulaşım lisansı nedir?

27 Haziran 2025
ipad kalemle yazarken aşırı ısınıyor sorunu nasıl çözülür neden olur

iPad kalemle yazarken aşırı ısınıyor sorunu nasıl çözülür?

30 Haziran 2025
nothing phone 3 özellikleri fiyatı

Nothing Phone 3 tanıtıldı! Fiyatı çok tepki çekti!

1 Temmuz 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result

Türkiye’de ilk kez oyun hırsı hapisle cezalandırıldı

Yazı: Kerem Enginar
14 Mayıs 2014
Kategori: Haber, Oyun
Okuma süresi: 3 dakika
Türkiye'de ilk kez oyun hırsı hapisle cezalandırıldı

Joygame, dijital oyunlarda hack ve hile programlarını üreten, yayan ve kullananların hukuka aykırı bu eylemlerine karşı hukuki mücadelesine ara vermeden devam ediyor. Dijital oyunlarda kullanılan ve oyunların kurallarının ihlal edilmesine, oyuncular arasında eşitliğin bozulmasına yol açan hack veya hile gibi 3. parti programlarının üretilmesi, yayılması ve kullanılması Türk Ceza Kanunu anlamında Bilişim Suçu niteliği taşıyor. Bu eylemler aynı zamanda 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu anlamında eser üzerindeki hakka tecavüz ve 556 sayılı Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname anlamında marka hakkının ihlali olarak kabul ediliyor ve yasalar tarafından hem tazminat olarak hem de hapis cezaları ile çok ağır şekilde cezalandırılıyor.

Joygame, oyunlarına yönelik her tür ihlalde olduğu gibi bu tür 3. parti programların kullanımı ile oyuncuların arasında adaletsizliğin oluşmasına, oyunun kodlarının ihlal edilmesine, bilişim suçu işlenmesine ve bu sayede haksız menfaat elde edilmesine karşı hukuki yollara başvuruyor ve başvurmaya devam ediyor.

image001 (2)

Joygame tarafından, bilişim savcılığına yapılmış olan başvurular ile ülkemizde dijital oyunlar alanında hack veya hile programlarını yazan, yayan, kullanan, yayınlayan, satan veya dağıtanların aleyhinde açılan davalar sonuçlanmaya başladı. Buna göre Joygame hack veya hile programlarını üretmek, dağıtmak, kullanmak veya kullandırmak eylemleri hakkında verilmiş İLK mahkumiyet kararının alınmasında da öncülük etti. Böylelikle Joygame, diğer davaların da hızlı bir şekilde sonuçlanması bakımından son derece önemli bir emsal karar oluşturmuş oldu. Emsal niteliği taşıyan bu karar ile bilgisayar oyunlarında kullanılmak üzere hack veya hile gibi 3. Parti programların üretilmesinin, yayınlanmasının, kullanılmasının veya dağıtılmasının Türk Ceza Kanunu anlamında ‘Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma Suçunu’ oluşturduğu karara bağlanarak sanık hakkında hapis cezasına hükmedildi.

Davanın özeti;

Joygame’in Wolfteam isimli oyununda kullanılmak üzere hack ve hile programı yayınlayan ve dağıtan www.wtsuperhack.net  sitesi ve sitenin sahipleri hakkında bilişim savcılığına yapmış olduğumuz şikayet sonrasında; başlatılan soruşturmada gerekli incelemeler tamamlanmış, site sahibi ve yayıncısı tespit edilerek ifadesi alınmış, kişinin veri taşıyıcılarına el konularak incelenmiş; yapılan incelemede, kişinin sitenin yöneticisi olduğu ve sitede yayınlanan hack-hile programları tespit edilmiş; sanığın konuyla ilgili tüm bilgi ve verileri ile tüm kullanıcı adı ve şifreleri çıkartılmış, savcılık tarafından hakkında iddianame düzenlenerek ceza davası açılmış; yapılan yargılama sonunda; İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, sitede yayınlanan ve kullanılan hack-hile programları ile Joygame’in Wolfteam oyununda bilişim suçu işlendiğine karar verilmiştir. Bu karar kapsamında sanık hakkında bilişim suçu işlemekten ötürü; TCK m. 244/2 hükmü uyarınca “Bilişim Sistemindeki Verilen Bozulması” suçunu işlediğine, 6 Ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar kesinleşmiştir.

24385812

Joygame Hukuk Müşaviri Dr. Mete Tevetoğlu Joygame’in hack-hile gibi 3. Parti programlarla mücadele için başlattığı ve takip ettiği diğer soruşturmaların ve açılmış davaların da yakında sonuçlanacağını belirtti. Dr. Tevetoğlu hack-hile programlarını üreten, yayan veya dağıtanların aleyhine, ceza davalarını takip eder şekilde, tazminat davalarının da açılacağını belirtti.

Kerem Enginar

Kerem Enginar

Uzun süredir teknoloji basınında yer alan Kerem, başta mobil teknolojiler olmak üzere donanım ve kripto paralar ile de ilgileniyor.

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz

Copyright © 2025, EMY Medya