Bildiğiniz üzere Türkiye’de erişim engeli olan uygulamaların sayısı giderek artıyor. Önce Instagram, ardından Roblox engellendi. Şimdiyse TikTok erişim engeli iddialarını konuşurken, beklenmedik bir uygulama olan WhatsApp rakibi Signal uygulamasından haber geldi.
İçindekiler
Signal erişim engeli geldi! Sırada WhatsApp olabilir mi?!
Signal mesajlaşma uygulaması, son dönemde hükümet sansürlerinden kaçınmak isteyenler arasında popülerliğini artırmıştı. Ancak, Signal erişim engeli bu popülerliği tehdit ediyor. Venezuela ve Rusya’da Signal uygulaması kullanıcıları, uygulamaya erişimde büyük zorluklar yaşıyor. Bu engellemeler, her iki ülkede de iç muhalefete yönelik baskıların bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Venezuela’da Signal erişim engeli, geçtiğimiz ay yapılan ve tartışmalı sonuçlar doğuran başkanlık seçimlerinin ardından geldi. Başkan Nicolás Maduro’nun iktidarda kalma çabaları, protestoların ve tutuklamaların artmasına neden oldu.
MSNBC’nin raporuna göre, bu süreçte Maduro yönetimi, ülkedeki muhalefeti susturmak için internet sansürünü devreye soktu. NetBlocks’un raporlarına göre, Signal mesajlaşma uygulaması Venezuela’daki birçok internet sağlayıcısı tarafından erişilemez hale getirildi.
Benzer şekilde, Rusya’da da Signal engeli gündeme geldi. Ülkenin iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, Signal uygulamasının Rus mevzuatını ihlal ettiğini öne sürdü. Bu iddiaların ardından, Rusya’daki kullanıcılar VPN kullanmadan yeni bir Signal hesabı açmakta zorlanmaya başladı. NetBlocks’un verilerine göre, Signal mesajlaşma uygulaması, ülkedeki çoğu internet sağlayıcısı tarafından kısıtlandı.
Her iki ülkede de Signal uygulamasına getirilen bu erişim engelleri, hükümetlerin muhalefeti kontrol altına alma girişimlerinin bir parçası olarak görülüyor. Özellikle Roskomnadzor’un baskıları, Signal mesajlaşma uygulamasının kullanımını zorlaştırıyor. Ancak Signal, kullanıcılarına sansür atlatma özelliklerini etkinleştirmelerini öneriyor ve bu sayede bazı kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam edebiliyor.
Burada bu ülkelerin Türkiye ile ortak bir noktası var, o da sosyal medya erişim engeli. Daha önce Instagram yasağı seçim döneminde Venezuela’da uygulanmıştı, geçtiğimiz gün ise Signal’in yanında X (twitter) uygulamasının da erişime engellendiği haberi gelmişti.
Rusya’da ise Türkiye’de olduğu gibi Instagram bir süredir engelli. Signal erişim engeli henüz Türkiye’de hayata geçmedi, ancak sosyal medya erişim engeli konusunda Türkiye ile bu ülkelerin benzerliği göz önüne alındığında, Türkiye’de de bu yasak hayata geçebilir. Belki ilerde Instagram gibi yine Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp’ın yasaklanması bile tartışılabilir.
Günümüzde internet özgürlüğü, bu baskılar altında giderek daha fazla tehdit altında. Signal erişim engeli, bu baskıların en güncel örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Kullanıcılar, bu tür durumlarla karşılaştıklarında alternatif yollar aramaya devam ederken, teknoloji devleri de sansürü aşmanın yeni yollarını arıyor.
İlginizi Çekebilir: Instagram Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın paylaşımını kaldırdı, ipler gerildi
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu hükümetler neden bir mesajlaşma platformunu engelledi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!