Rekabet Kurumu, Ocak 2024’te Çiçeksepeti platformuna yönelik başlattığı soruşturmayı sonuçlandırdı. Bu soruşturma, platformda üçüncü taraf satıcıların faaliyetlerinin kısıtlanması ve Çiçeksepeti bayilerine sağlanan avantajların rekabeti ihlal ettiği iddialarını ele aldı. Alınan karar doğrultusunda, çiçek ve yenilebilir çiçek kategorilerinde üçüncü taraf satıcıların platformda satış yapmasına izin verilmesi sağlandı.
İçindekiler
Rekabet Kurumu Çiçeksepeti Kararını Açıkladı! Pazarın Kapıları Üçüncü Taraf Satıcılara Açıldı!
Rekabet Kurumu Ocak 2024’te Çiçeksepeti platformuna yönelik başlattığı soruşturmaya nokta koydu. Çiçeksepeti, Rekabet Kurumu‘na sunduğu taahhüt metniyle platformdaki mevcut uygulamalarda köklü değişiklikler yapmayı kabul etti.
Bu metinle, belirli koşulları karşılayan tüm çiçekçilerin Çiçeksepeti üzerinden satış yapmasının önü açıldı. Ayrıca, platformdaki arama sıralamalarında şeffaflık sağlanması için çeşitli düzenlemeler yapılacak.
Yeni düzenlemeler kapsamında arama sıralamasında bedel karşılığı üst sıralara yerleştirilen ürünlerde “Satıcının Seçimi” gibi ibareler yer alacak. Bunun yanı sıra, tüketicilere ürünleri belirli kriterlere göre sıralama seçeneği sunulacak.
Bu kriterler arasında “önerilen sıralama”, “pahalıdan ucuza”, “ucuzdan pahalıya”, “en çok favorilenenler”, “en çok değerlendirilenler”, “en yeniler” ve “en çok satanlar” gibi seçenekler bulunacak.
Rekabetin güçlenmesi adına Çiçeksepeti, üçüncü taraf satıcılara arama sıralamasını etkileyen temel parametreleri açıkça duyuracak. Ayrıca, platformun pazar yeri modelinde faaliyet gösterdiği bilgisi, üçüncü taraf satıcılara e-posta yoluyla ve satıcı paneli üzerinden iletilecek.
Rekabet Kurumu tarafına verilen taahhütler kapsamda Çiçeksepeti, platformda çiçek ve bonnyfood kategorilerinde aracılık hizmeti vermeye başlayacak. Taahhütlerin 90 gün içinde uygulanacağı ve değişikliklerin 2 yıl boyunca geçerli olacağı açıklandı. Böylece platform, daha şeffaf ve rekabetçi bir yapıya kavuşmuş olacak.
Alınan karar, yalnızca satıcıların değil, tüketicilerin de faydasına olacak şekilde, ürün sıralamalarında daha adil bir sistemin hayata geçirilmesini sağlayacak. Bu düzenlemeler, çiçek ve yenilebilir çiçek kategorilerindeki hizmet kalitesini artırmayı ve rekabeti desteklemeyi amaçlıyor.
Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
“Kabul edilen taahhütlerin ayrıntılı hali gerekçeli kararda yer alacak olup ÇİÇEKSEPETİ tarafından sunulan taahhüt metninin özetine aşağıda yer verilmektedir:
- Çiçek ve bonnyfood kategorilerinde, belirli koşulları sağlayan üçüncü taraf satıcılar, talep etmeleri durumunda, ÇİÇEKSEPETİ platfomunda üçüncü taraf satıcı olarak faaliyet gösterebilecektir.
- ÇİÇEKSEPETİ tarafından platformda arama sonuçlarında şeffaflığı sağlamak üzere arama sıralamasına etki eden temel parametreler üçüncü taraf satıcılara duyurulacaktır. Ayrıca, arama sonuçlarında bedel karşılığı üst konuma yerleştirilen ürünler için “Satıcının Seçimi” benzeri bir ibare kullanılacak ve arama sonucu ekranında tüketicilere belirli kriterlere (önerilen sıralama, pahalıdan ucuza, ucuzdan pahalıya, en çok favorilenenler, en çok değerlendirilenler, en yeniler, en çok satanlar) göre sıralama yapma imkânı sunulacaktır.
- ÇİÇEKSEPETİ tarafından söz konusu taahhütler daha önce pazaryeri modelinde faaliyet gösteren üçüncü taraf satıcılara elektronik posta yoluyla bildirilecek, ayrıca gerekli koşulları sağlayan üçüncü taraf satıcıların ÇİÇEKSEPETİ’nde faaliyet gösterebileceğine ilişkin duyuru satıcıların erişebildiği panelde yapılacaktır.“
Taahhütler kısa kararın ÇİÇEKSEPETİ’ne tebliğini takiben 90 gün içerisinde icra edilmeye başlanacak olup ÇİÇEKSEPETİ söz konusu taahhütlerle iki yıl boyunca bağlı kalacaktır.
İlginizi Çekebilir: Türkiye Somali’de roket fırlatma tesisi kuruyor!
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!