Haftanın Seçkisi

android vs iphone güvenlik

Android telefonlar iPhone’dan daha güvenli! Şaşırtan araştırma!

31 Ekim 2025
apple

İDDİA: SİRİ GEMİNİ OLUYOR! | Apple ve Google aynı masada!

6 Kasım 2025
inci sözlük serkan inci kimdir nereli kaç yaşında mesleği ne olayı ne

Serkan İnci kimdir, nereli, kaç yaşında, nerede yaşıyor, olayı ne?

2 Kasım 2025
2026 Avrupa Yılın Otomobili finalistleri resmen açıklandı!

2026 Avrupa Yılın Otomobili finalistleri resmen açıklandı!

1 Kasım 2025
En güçlü Android telefonlar

En güçlü Android telefonlar açıklandı! (Kasım 2025)

5 Kasım 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result

Qualcomm ve Mediatek: Lider Kim?

Durumlar zannedilenden farklı...

Yazı: Soltan Nazarov
21 Mart 2022
Kategori: Akıllı Telefonlar, Basın Bülteni, Donanım
Okuma süresi: 3 dakika
MediaTek

Yakın zamanlarda ortaya çıkan raporlarda MediaTek’in 2021’de %46 payla Android akıllı telefon çipleri pazarına liderlik ettiği ve aynı yıl içinde pazarda %35 paya sahip olan en yakın rakibi Qualcomm’u geride bıraktığı açıklanmıştı. Bazıları bunu Qualcomm’un akıllı telefon alanındaki uzun süreli hakimiyyetinin sonu olarak düşünüyorlardı. Ama durum tam da sandığımız gibi değil.

Bu araştırmanın ayrıntılı sonuçlarına varmak için Counterpoint Research yeni bir rapor yayınladı. Raporda Qualcomm, MediaTek, Exynos, HiSilicon ve UNISOC gibi Android çip üreticilerinin farklı fiyat segmentlerinde ne kadar pazar payına sahip olduğu gösteriliyor.

Raporu yakından incelediğimizde MediaTek’in 2021’deki pazar payının, orta-alt segment dediğimiz 299 dolar altı fiyatla satışa sunulan telefonlardan geldiğinı görüyoruz. Bu segmentte Dimensity 700, 800 ve Helio serisi yonga setlerine telefon üreticileri tarafından yoğun şekilde talep var. Bu yüzden de MediaTek en büyük satış rakamlarına bu segment sayesinde ulaştı.

 

Qualcomm ve Mediatek: Lider Kim?Öte yandan Qualcomm orta ve amiral gemisi segmentine yaklaşık %50 pazar payıyla liderlik ediyor. Yani 300 dolar ve üzerinde satışa sunulan telefonlarda en çok tercih edilen çip tedarikçisi Qualcomm oldu. Yalnızca 700-799$ segmenti istisnadır. Bu fiyat aralığında Samsung, %46 pazar payıyla 1. sırada yer alıyor.

Ancak gerçek soru şu: Qualcomm nasıl oldu da orta-alt segment telefon pazarında kademeli olarak pazar payını kaybetti ve liderliği MediaTek’e kaptırdı?

Rapor, pazardaki bu trend değişikliklerinin arkasındaki nedenin küresel çip sıkıntısından kaynaklandığını belirtiyor. Qualcomm , çip tedarikini hem TSMC’den hem de Samsung’dan sağlayamadığından , şirket bunun yerine Snapdragon 700 ve 800 serisi yonga setleri için arzı artırmaya odaklanmaya öncelik vererek daha yüksek gelir ve karlılık sağladı.

Qualcomm’un 2021’de fiyat-performans odaklı 400 ve 600 serisi yonga setlerine daha az önem verdiği için telefon üreticileri daha uygun fiyatlı telefonları için seçimlerini MediaTek’ten yana kullandı. Bu fırsatı daha iyi değerlendirmek için 2021’de MediaTek, aynı fiyat segmentinde 5G destekli işlemcileri olan Dimensity 700’den 1200’e kadar olan serileri piyasa sürdü. Bu işlemciler diğer rakiplerine kıyasla geride kalmadılar ve hatta bazen daha iyi performans sergilediler.

Qualcomm ve Mediatek: Lider Kim?Ve nihayet MediaTek, 2022’de Dimensity 8000 ve 9000 serilerini ortaya çıkardı. Bununla da şirketin, Android telefon dünyasının üst segment modellerinde de büyük pazar sahibi olacağı yönünde beklentiler artmaya başladı.

Raporda, ayrıca 2021 yılında sektördeki Samsung Exynos , Huawei’nin HiSilicon Kirin ve UNISOC yonga setleri hakkında da bazı detaylar paylaşıldı. Exynos ile donatılmış Samsung Galaxy S21 serisinin yanı sıra Samsung’un A, M ve F serisi akıllı telefonlarının çoğunda Exynos bulunmuyor. 2021’de orta-alt segmentte (100$-299$) Samsung’un pazar payı %17’den %7’ye, orta-üst segmentte ise  %13’ten %6’ya düştü.

UNISOC , 2021’de 200 dolardan daha düşük fiyatlı akıllı telefonlarda heyecan verici bir büyüme gösterdi. 2020’de UNISOC yonga setleri yalnızca 100 doların altındaki telefonlara hitap ediyordu.

Bununla birlikte 2021’de Realme, Motorola ve Samsung, Tiger serisi yonga setleri ile donatılmış telefonları piyasaya sürdü. Çünlü bu yonga setleri piyasadaki benzer fiyatlı rakiplerine kıyasla daha iyi performans göseriyordu.

Son olarak, HiSilicon’un yonga setleri, ABD’nin ticaret yasağı nedeniyle 500 dolar ve üzeri maliyetli telefonlarda 2020’de sahip oldukları %30’luk hisse, 2021’de %16’ya kadar düştü. Şu an yasaklanmadan önce üretilen ve stoklarda toplanan yonga setleri kullanılıyor. 2022’nin sonuna doğru, HiSilicon’un stokları tükendikçe pazar payının da düşmesi bekleniyor. Huawei artık Qualcomm işlemcilerini kullanmaya başlasa da, bu işlemciler 5G ile desteklenmiyor…

 

Soltan Nazarov

Soltan Nazarov

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar

Copyright © 2025, EMY Medya