20-21 Mayıs’ta gerçekleşen LOCARD Global Cyber Security Summit’te siber güvenlik alanında dünyanın önde gelen uzmanları ve hackerlar İstanbul’da buluştu. Türkiye’de düzenlenen ilk global siber güvenlik zirvesi olan etkinlikte siber güvenlik uzmanları ve hackerlar, Türk ve İspanyol siber suçlar polisi, şirketlerin üst düzey güvenlik çalışanları ve kamuda bu alanda çalışan yetkililer siber dünyadaki tehditleri masaya yatırdı.
LOCARD Global Cyber Security Summit Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Musa Savaş konu ile ilgili olarak, “Son günlerde terör örgütlerinin hedefi haline gelen Türkiye yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, ülkemiz için oldukça önemli global bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. LOCARD Global Cyber Security Summit, karşı karşıya kalabileceğimiz siber tehditleri değerlendirmek ve önceden gerekli tedbirleri alabilmek adına oldukça faydalı bir etkinlik oldu. Kişisel bilgilerimizin çalındığı, hastanelerin hacklendiği, bankalarımızın çalışamaz hale getirildiği ve enerji tesislerimizin hedef haline geldiği bu günlerde konuk ülkemiz İspanya ile birlikte yakın gelecekte maruz kalabileceğimiz önemli riskleri ve siber silah endüstrisini masaya yatırdık. Kamu, özel sektör ve STK’larla el ele vererek İstanbul’u siber güvenlik konusunda bir merkez nokta haline getirmek istiyoruz” dedi.
İçindekiler
Igor Lukic: “Siber Terör Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor”
LOCARD Global Cyber Security Summit Kurucu Ortağı ve Direktörü Igor Lukic ise, “Küresel siber terör, sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı tehdit ediyor. Siber suçlular toplum düzenini bozmak için teknolojiyi ve sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanıyor. Devletlerin ve güvenlik kurumlarının gerekli adımları atarak temel altyapı tesislerini koruma altına alması gerekiyor. Dikkat etmemiz gereken bir nokta, siber terörün de gerçek hayattaki terör saldırıları kadar etkili olabileceği. Bu noktada siber savaşlar hakkında bilgi edinmemiz ve saldırılara karşı gerekli önlemleri almamız çok önemli. Çünkü bugün farkında olmasak bile bu savaşlar bize zarar veriyor. Siber savaşın özelliği onu duymamamız. Birçok ülke siber savaş teknolojilerini kullanarak birbirlerine saldırıyor ama biz bunların farkına varmıyoruz ya da siber saldırı kurbanı olduktan sonra tehdidin ne kadar büyük olduğunu algılayabiliyoruz. Bu yüzden özellikle devletlerin siber savaş birimleri tarafından konu çok dikkatli değerlendirilmeli ve ülkeler savunma ve saldırı olmak üzere siber savaş taktikleri benimsemeliler.” ifadelerini kullandı.
Siber güvenlik konusunda devletlerin de bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirten Igor Lukic, “Devletler için siber güvenlik artık önceliğe sahip konulardan biri. Her devlet bu konuyla ilgilenmek için stratejik birimler kurmalı. Devletler sürekli olarak güncellenen bir siber güvenlik planına sahip olmalı ve bu alandaki uzmanlarla hareket etmeli. Özelikle Gelişmiş Sürekli Saldırılara (APT) karşı anında cevap verecek yeteneğe erişilmeli. Küresel siber güvenlik alanında en çok dikkatli olması gerekenler devletler. Şunu düşünün eğer bir parlamentodaki tek bir vekilin bilgilerini ele geçirirseniz, tüm parlamento tehdit altına girer. Bu yüzden devletler tüm vekillerini ve birimlerini çok iyi korumak zorunda. Örneğin ABD bu konuda dünyadaki en dikkatli ülkelerden biri. Devlet kurumlarında çalışanlar kullandıkları akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara kadar belli kurallara uymak zorunda. Siber güvenlikte başarıya ulaşmak çok zor. Devletler ve özel firmalar siber güvenliğin ne gibi tehditler içerdiğini çok iyi anlamalı ve buna karşı önlem almalı.” diye konuştu.
Nurhan Demirel: “Günümüz Teknolojileri Siber Bir Silaha Dönüşebilir”
Zirvede konuşmacılardan David Melendez, ev yapımı bir drone’la drone’ların aslında ne kadar tehlikeli olabileceğine yönelik bir gösteri yaparken LOCARD Global Cyber Security Summit Kurucu Ortağı Nurhan Demirel ise konuyla ilgili olarak “Nesnelerin interneti, akıllı şehirler ve drone’lar gibi pek çok popüler konu hakkında konuşuyoruz ancak bu teknolojilerin karanlık yüzü hakkında bilgi sahibi değiliz. Günümüz teknolojilerine adaptasyon sağlamaya çalışırken bu teknolojilerin siber bir silaha dönüşebileceğini unutmamız gerekiyor.” dedi.