İşTurkcell reklamı

Bu yazıda neler var?

  • Kripto Para Birimleri Nelerdir?
  • Kripto Para Nasıl Çalışır?
  • Kripto Para Nasıl Saklanır?
  • Kripto Para Nasıl Satın Alınır?
  • Kripto Para Neden Bu Kadar Popüler
  • Kripto Madenciliği Nedir?
  • Kripto Paranın Çevresel Maliyeti Nedir?
  • Blockchain Nedir?

Haftanın Seçkisi

playstation plus mayıs 2025 oyunları 20 mayıs 2025

PlayStation Plus Mayıs 2025 oyunları neler? (20 Mayıs 2025)

15 Mayıs 2025
samsung galaxy s25 fe özellikleri fiyatı çıkış tarihi

Galaxy S25 FE işlemcisi ne olacak? İşte beklenen S25 FE özellikleri

12 Mayıs 2025
galaxy s25 ultra

Galaxy S25 Mayıs 2025 güncellemesi yayınlandı! İşte yenilikler!

16 Mayıs 2025
nothing phone 3 çıkış tarihi

Nothing Phone 4a tasarımı sızdırıldı! İşte yeni Nothing telefon!

19 Mayıs 2025
gpt 4.1 çıktı nasıl kullanılır chatgpt

GPT-4.1 tüm ChatGPT kullanıcılarına açıldı! Nasıl kullanılır?

15 Mayıs 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para endüstrisi, Bitcoin, Dogecoin ve Ethereum'un bu günlerde kripto çılgınlığını yönlendiren sıcak terimler olması nedeniyle hızlı bir büyüme sergilemektedir.

Yazı: Simur Digital
12 Nisan 2022
Kategori: Genel, Kripto Para, Nasıl Yapılır
Okuma süresi: 6 dakika
Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para endüstrisi, Bitcoin, Dogecoin ve Ethereum’un bu günlerde kripto çılgınlığını yönlendiren sıcak terimler olması nedeniyle hızlı bir büyüme sergilemektedir. Kripto endüstrisi sadece on yaşında olmasına rağmen, kâr elde etmenin hızlı bir yolunu gören farklı seviyedeki yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam etmektedir.

Kripto para, en basit şekliyle herhangi bir ülkeye ya da hükümete bağlı olmayan dijital para birimi olarak tanımlanabilir. Bilgisayarlı veri tabanlarında tutulan kripto paraların kime ait olduğuna ilişkin kayıtlar blokchain teknolojisini kullanan güçlü kriptografi ile güvence altına alınmıştır.


Göz atmak isteyebilirsiniz: realme’nin Yeni Akıllı Telefonları GT Master ve C25Y Türkiye’ye Geliyor


Kripto para birimleri bazı mağazalarda günlük ürün satın almak için kullanılabilse de, daha çok yatırım karı elde etmek için dijital varlıklar olarak alınıp satılırlar. Kripto para borsalarında alım satım yaparak kar elde edilmesi mümkün olmakla birlikte fiyatlar çok değişken olabildiği için zarar etme riski her zaman mevcuttur.

İçindekiler

  • Kripto Para Birimleri Nelerdir?
  • Kripto Para Nasıl Çalışır?
  • Kripto Para Nasıl Saklanır?
  • Kripto Para Nasıl Satın Alınır?
  • Kripto Para Neden Bu Kadar Popüler
  • Kripto Madenciliği Nedir?
  • Kripto Paranın Çevresel Maliyeti Nedir?
  • Blockchain Nedir?

Kripto Para Birimleri Nelerdir?

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para birimleri, yatırım amacıyla ve hatta çevrimiçi satın alma işlemleri için kullanılabilen dijital varlıklardır. Sahteciliği ya da çifte harcamayı neredeyse imkansız kılan kriptografi ile güvence altına alınmaları ile ön plandadır.

Kripto para birimi aslında fiziksel olarak bir varlığa sahip değildir. Yani bir kripto parayı satın aldıktan sonra elinize alıp tutmanız mümkün değildir. Ayrıca, kripto para biriminin değerini koruyan merkezi bir otorite de yoktur. Bunun yerine, bu görevler internet aracılığıyla kripto para biriminin kullanıcıları arasında dağıtılmaktadır. 

Her kripto para birimi benzersiz bir program ya da kod satırından oluştuğu için kopyalanmaları mümkün değildir. Bu sayede işlem görürken izlenmeleri ve tanımlanmaları kolaylaşmış olur. 

Kripto Para Nasıl Çalışır?

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para birimlerinin en önemli özelliklerinden biri, hükümet gibi merkezi bir otorite tarafından desteklenmemeleridir. Bu, hiçbir hükümet ya da bankanın bunların nasıl yapıldığını, değerlerinin ne olduğunu veya nasıl değiş tokuş edileceğini yönetmediği anlamına gelir. Aynı zamanda tüm kripto işlemleri kriptografi ile güvence altına alınır. Bu sayede yalnızca mesajı gönderen ve hedeflenen alıcının içeriğini görüntülemesine izin verilir.

Kripto para birimlerinin varlığını sağlayan teknolojiye ise blockchain denilir. Tüm bilgisayar sistemleri ağına dağıtılan bu dijital işlem defteri ilgili para biriminin tüm geçmişini gösterme özelliğine sahiptir. 

Blockchain, sistemi hacklemeyi imkansız kılan bir bilgi kayıt sistemi olarak kabul edilir. Blockchain’deki her blok birkaç işlem içerir. Üzerinde her yeni işlem gerçekleştiğinde her katılımcının defterine bu işlemin bir kaydı yapılır.

Blockchain veritabanı, aynı anda birçok kullanıcı tarafından kullanılması ve erişilmesi mümkün olan büyük miktarda veriyi depolama özelliğine sahiptir. Bununla birlikte Blockchain’i benzersiz kılan en önemli nokta, tek bir kişiye ya da kuruluşa ait olmamasının onu daha güvenilir kılmasıdır. Buradaki temel fikir, Blockchain’i kimse kontrol etmediği için kayıtları devralmasının ya da yeniden yazmasının mümkün olmamasıdır.

Kripto Para Nasıl Saklanır?

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para birimleri, ilgili blockchain protokolünde tutulurken kripto paranın genel ve özel anahtarları kripto cüzdanında saklanır.

Kripto cüzdanı, kullanıcının kripto para birimlerine erişmesini sağlayan özel anahtarları saklar. Bu sayede kullanıcı Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri gönderip alabilir. Kripto paraların başka bir kişiye aktarılabilmesi çin özel anahtar kullanılması zorunludur.

Kripto cüzdanlarının güvenlik, güvenilirlik, erişilebilirlik vb. açısından farklı gereksinimleri karşılayan farklı türleri vardır. 

Kripto Para Nasıl Satın Alınır?

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para piyasasında da borsada olduğu gibi işlemleri kolaylaştıran borsalar ya da komisyoncular vardır. Borsalar genellikle her işlem için bir ücret veya komisyon alır. Hatta bazıları bir dönüm noktasına ulaşmak için ödüller, bazıları ise katılım bonusu olarak verir. Bu politika her borsada farklılık gösterebilir. Bu borsalar ayrıca kripto para biriminin değerini izlemenize ve satın almanıza veya satmanıza yardımcı olur.

Kripto Para Neden Bu Kadar Popüler

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Bazı insanlara göre kripto para birimleri, 5 yıl içinde normal para birimlerinin yerini alacak! Kripto para piyasası ile ilgilenenler bankalara olan bağımlılığı aşarak para birimini ‘demokratikleştireceklerini’ savunuyorlar. Görünüşte, bir bilgisayara (ve makul miktarda donanıma) erişimi olan herkes kripto para birimi için “madencilik” yapabilir. Kripto para işlemleri, günler sürebilen banka havalelerinin aksine, genellikle birkaç dakika içinde işlenir. İlgili kişi ve işlemin ayrıntıları nispeten anonim kalır. Kripto para işlemleri, günler sürebilen banka havalelerinin aksine, genellikle birkaç dakika içinde gerçekleşir. İlgili kişi ve işlemin ayrıntıları  da nispeten anonim kalır.

Kripto Madenciliği Nedir?

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para birimine sahip olmanın temel yollarından biri madencilik’tir. Bu, tıpkı bir kart makinesinin normal banka kartınızla yapabileceğiniz bir işlemi işlemesi gibi, bilgisayarınızın blok zincirindeki bir “blok”u doğrulamak için gereken yoğun bir dizi matematiksel problemi gerçekleştirmesini içerir. Bilgisayarınız bu sorunları çözdükçe, belirli bir kripto para biriminden bir token kazanma şansınız vardır, ancak daha fazla insan kripto madenciliğine başladıkça bu olasılık azalmaktadır. Kripto para madenciliği yapmak için “asic” veya “uygulamaya özel entegre devre” adı verilen oldukça özel bir donanıma ihtiyacınız var. Bu donanıma ne kadar çok para harcarsanız, madencilik süreciniz o kadar verimli olur ve büyük olasılıkla daha fazla kripto para birimi tokeni elde edersiniz. 

Kripto Paranın Çevresel Maliyeti Nedir?

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto para birimini çevreye özellikle zarar veren bir endüstri değildir. Bununla birlikte, blok zincirini çalışır durumda tutmak için büyük miktarda enerji gereksinimi vardır. Kripto para coin ve token’ları daha kıt ve dolayısıyla daha değerli hale geldikçe, daha fazla insan madencilik için yüksek güçlü donanım kullanıyor ve daha fazla CO2 üretiliyor. Bazı kripto para birimleri, madencilerin sürekli artan enerji miktarına dayanmadığı için aynı çevresel maliyete sahip olmayan farklı türde bir blok zinciri kullanmaktadır.

Kripto para birimleri hemen normal para birimlerinin yerini almıyor olsa da, giderek daha popüler hale geliyor ve ticareti kolaylaşıyor. Bazı şirketlerin çevresel olarak sürdürülebilir blok zincirlerine geçme konusundaki istekliliği de çok umut verici olarak kabul ediliyor. 

Blockchain Nedir?

Kripto Para Nedir? Nasıl Alınır?

Pek çok kripto para birimine ilişkin gerçekleşen her işlemin ayrıntısı, internet üzerinden kripto para üreten tüm bilgisayarlara dağıtılan Blockchain denilen devasa bir genel defterde saklanır. Blockchain teknolojisinin daha birçok potansiyel uygulaması var. Temelde, geleneksel bilgi veritabanlarıyla karşılaştırıldığında, bilgileri tek bir bilgisayar sunucusunda veya fiziksel konumda depolamayan bir veritabanıdır. Bunun yerine, bilgileri depolayan ağdaki tüm bilgisayarlar tarafından bir blok zinciri barındırılır. Bu, kamuya açık ve kolayca doğrulanabilir bilgilere izin verir. Yani, dijital varlıkların şeffaflığına izin verir, ancak kişisel olarak tanımlanabilir bilgilere izin vermez.

Blockchain’de gelecekte yaşanabilecek gelişmeler, finans piyasalarını internetin yaptığı gibi değiştirebilir. İnternetin e-posta ve diğer bilgileri göndermeyi daha verimli hale getirmesi gibi, blok zinciri de para birimlerinin piyasa yapısını ve hatta internet mimarisinin bazı yönlerini değiştirebilir.

Blockchain teknolojisi, yeni endüstriler ve finansal ürünler yaratan Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yapay zeka dahil olmak üzere diğer gelişen teknolojileri tamamlama potansiyeline sahiptir.

Blockchain teknolojisi geliştikçe, tüketiciler bazı finansal hizmetlere daha fazla erişim sağlayabilir ve müşterilere finansal verileri üzerinde daha fazla kontrol imkanı verilebilir.

Simur Digital

Simur Digital

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim
  • Network
  • Leadergamer

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz

Copyright © 2025, EMY Medya