İçindekiler
Çinli telekomünikasyon devi Huawei, hem altyapı hem de telefon üretimi konusunda önemli oyunculardan bir tanesi. Kendi markasıyla ürettiği telefonlarda kullandığı Kirin işlemci serisi bugün ve gelecekte neler vadediyor?
Dünyanın en büyük telekomünikasyon işetmecilerinden dar gelirli insanlara kadar herkes için mobil teknoloji üreten Huawei, dünyanın en büyük baz istasyon diğer şebeke altyapı üreticisi konumunda. Yalnızca şebekeler için üretim yapmayan Huawei genel amaçlı ağ ürünleri, modemler ve akıllı telefonlar da üretiyor. Hatta kendi cihazlarından önce ürettiği cep telefonları dünyada birçok marka altında satılıyorken doymuş diyebileceğimiz bir pazara kendi markasıyla girdi. Uzun süredir kendi telefonlarını ve akıllı cihazlarını piyasaya süren telekomünikasyon devi, sahibi olduğu HiSilicon firmasının ürettiği Kirin yongalarını uzunca bir süredir akıllı telefonlarında kullanıyor. İsmini Uzak Doğu mitolojisindeki efsanelerde geçen bir hayvandan alan Kirin, sektöre fiyat ve performans kırılımlarında yeni bir soluk getirmeyi de başarıyor. Elbette teknik olarak tüm ARM temelli işlemciler birbirlerine benziyor; fakat onlarca işlemci tasarımcısı arasındaki esas fark piyasaya sürülen ürünlerin rekabetçiliğinde yatıyor. Huawei de kendi ürünlerini bu şekilde daha güçlü ve agresif fiyatlarla konumlandırabiliyor.
Zamanın içinden
Mobil işlemci üretimine 2009 yılında girişen HiSilicon, Kirin serisini Kirin 910’la birlikte 2014 yılında tanıttı ve o sıralarda firmanın tepe modeli olan Huawei Ascend P7 ile birlikte kullanıma sundu. Ascend P7’de kullanılan model, normal Kirin 910’a göre 200 Mhz daha hızlı çalışan, 1,8 GHz hızındaki dört ARM Cortex-A9 çekirdeğine sahip Kirin 910T’ydi. Buradaki T, bazı MediaTek işlemcilerinden de alışık olduğumuz üzere turbo hızı temsil ediyor. Huawei Ascend P7 çok iyi malzeme kalitesi ve üst orta sınıf performansla başarılı bir cihazdı. Bununla beraber, HiSilicon tarafından tasarlanmayan, tasarımı ARM platformunu da tasarlayan ARM firması tarafından sunulan ve birçok tasarımcı firma tarafından da kullanılan Mali-450MP4 grafik işlemcisi biraz hayal kırıklığı yaratmıştı. Zira, orta segmentten işlemci performansıyla orta üste yükselen Kirin 910T, grafik işlemcisinin “ortada kalalım” baskısıyla mükemmel performans fiyat dengesini orta yöne doğru bozuyordu.
Silikon üzerindeki yetkinliğini geliştiren Huawei Kirin 930 ve frekansı hafif yükseltilmiş olan Kirin 935’le birlikte orta üst performans grubuna yeni bir soluk getirmiş oldu. Huawei P8’de kullanılan Kirin 930 işlemcisi 28 nanometre işlem sürecinden çıkmış sekiz çekirdekli bir işlemci. ARM tarafından geliştirilen heterojen big.LITTLE mimarisini kullanan işlemcide dört tane 2 GHz hızında, dört tane de 1,5 GHz hızında çalışan Cortex-A53 çekirdeği var. Önceki amiral gemisi ürüne göre P8’de kullanılan grafik işlemcisi çok daha yeni olan Mali-T628 MP4’e güncellendiği için orta seviyedeki telefonlarla arasında daha iyi bir mesafe koyabiliyor. İşlemci teknolojilerini telefonların içine yerleştirmeye başladığınızda grafik işlemcisi, genel amaçlı işlemci ve bellek denetçisiyle sınırlı değilsiniz. İşin içine kablosuz ağ, NFC ve Bluetooth gibi kablosuz iletişim teknolojileri, ışık, yer çekimi, jiroskop ve ivmelenme gibi sensörler ve en önemlisi hücresel şebeke için kullanılacak modem birimi giriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu da işi oldukça karmaşık hale getiriyor.
Diğer taraftan baktığınızda, bu durumda bir akıllı telefonun tüm bağlanılabilirlik özellikleri ve her anlamdaki performansı doğrudan üzerinde taşıdığı yongayla ilgili. Bu anlamda baktığımızda performansın yanı sıra Kirin işlemcileri günceli yakalamak konusunda sorun yaşamıyorlar. Kirin 930 ve 935 işlemcileri şu an ülkemizde kullanılması planlanan ve beşinci nesle yaklaşmakta olan LTE kategori 6 modemlerle geliyorlar. Bunun yanında akıllı ve giyilebilir cihazların telefonunuza bağlanması konusunda en verimli teknoloji olan Bluetooth 4.0 LE (düşük güç tüketimli) ve çift bank 802.11n kablosuz ağ bağlantısı gibi teknolojiler de bu yongalarla destekleniyor. Orta üst dediğimiz segmentin sınırı çizilirken, üstte yer alan 4K video çekim, 802.11ac kablosuz ağ desteği veya en üst seviye grafik yongalarını göremiyoruz. Peki Kirin işlemcileri gelecekte de böyle mi olacak?
Kirin 950 ile daha fazlası
2015’in sonlarına doğru örneklerini göreceğimizi düşündüğümüz Kirin 940 ve bir üst modeli Kirin 950, büyük oyuncuları zorlayacak özelliklerle geliyor. Eğer önümüzdeki 3 ay içinde bu işlemcileri kullanan cihazları görürsek sanki Qualcomm, Intel ve MediaTek kendisini kötü hissedebilir. Zira karşımıza çıkacak ürünlerin temel özelliklerini belirleyen yongaların rakip firmaların ürünlerine göre ekonomik cihazlarda olduğunu düşünerek baktığımızda özelliklerin üst seviyeyi zorladığını fark ediyoruz. Kirin 940 ve 950’nin ortak özellikleri arasında MUMIMO 802.11ac kablosuz ağ desteği, Bluetooth 4.2 Smart, USB 3.0, doğal 10 bit 4K video sıkıştırabilme yeteneği, 64 bit çift kanal LPDDR4 bellek desteği ve LTE kategori 10 hücresel şebeke desteği bulunacak. Bütün bunların yanına yine big.LITTLE mimarisini kullanan yongalar, dörder tane yüksek hızlı Cortex-A72 ve Cortex-A53 çekirdekleri barındıracaklar. Kirin 950’de A72 çekirdekleri 2,4 GHz, A53 çekirdekleri ise 1,5 GHz hızında çalışacak. Grafik işlemcisi ise Mali-T880 MP6 ile güncelleneceğinden ötürü şu an piyasada bulunan ürünlere göre yine üst seviye bir oyun deneyimi bizi bekleyecek. Kendi markasını taşıyan önemli telefon modellerinde alt şirketi olan HiSilicon Kirin işlemcilerini kullanmaya devam edeceği belli olan Huawei, pazardaki orta üst ürün gruplarından yukarı doğru bir tırmanış sergiliyor. Üretimini yaptığı cihazların kalbini kontrol eden Huawei için 2015 sonu ve 2016 başı yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Tabii ki kendi elleriyle hamurunu yoğurduğu Kirin işlemcileriyle…