Doodle efsanesi tesadüfen başladı
Google’ın artık neredeyse her gün hazırladığı özel logoları yani Doodle’lar ilk olarak şirket içi bir espri şeklinde başlamıştı. Nevada’daki Burning Man (Yanan Adam) festivaline gidecek olan şirket kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, ülkemizdeki “Camiye gittim, dönücem” kullanımına benzer bir mesaj vermek istemişlerdi. Bu yüzden de gördüğünüz Doodle’ı hazırlayarak evden ayrıldılar.
Adamlar matematikçi tabii
Günümüzün en değerli şirketlerinden Google, ilk kez 2004 yılında halka arz edildi. Şirketin ilk aşamada halka arz ettiği hissenin değeri 2,718,281,828 dolardı. Bu rakam da rastgele seçilmiş, ya da yüzde üzerinden denk gelen bir rakam değil, e sabiti (Euler Sabiti)’nin ilk 10 hanesiydi. Ayrıca ilk halka arzında 85 dolar olan Google hisseleri şu anda 600 dolar civarında. Yani 2004’te Google hissesi alsaydınız, şimdi zengindiniz.
İlk sunucu, ilk Google renkleri
1996 yılında Larry Page ve Sergey Brin, ilk Pagerank algoritmalarını çalıştıracak ve sitelerin bilgilerini saklayacak sunuculara ihtiyaç duydular. Zamanın en yüksek kapasiteli ticari sabit diski 4 GB’ken onların ihtiyacı 40 GB kadardı. Bu yüzden de bu sabit 10 adet sabit diski sıralayacak bir kasaya ihtiyaçları vardı. Tüm parayı sabit disklere harcayınca kendi ellerindeki LEGO’lar, plastik kaplar ve fanlardan bir server kasası oluşturdular. Bu kasada tesadüfen kullanılan renklerin Google’ın renklerini oluşturduğu söylenir.
İkili sistemden Tweet
2009 yılında Twitter’a katılan Google’ın ilk tweeti de şirketin “geek” duruşuna yakışır bir tweet olmuştu. İkili sayı sistemi (binary) kullanılarak atılan mesaj deşifre edildiğinde ortaya arama motoru sayfasından alışkın olduğumuz “I’m feeling lucky” yani “Kendimi şanslı hissediyorum” yazısı çıkıyordu.
Çim biçme hayvanı
Google, ofisinin bahçesindeki çimleri biçmek için bir bahçevanlık şirketiyle anlaşmayı düşünüyordu. Bu sırada ekibin aklında radikal bir fikir geldi. Çevreci yaklaşımıyla ün salan şirket, çim biçme makinelerinden çok daha şirin olan 200 adet keçiyi bir kaç günlüğüne kiraladı. Keçiler de bahçedeki çimler ile beslenerek bahçeyi temizlediler.
Googlelamak
Google, arama motoru kavramını yepyeni bir boyuta taşıdı. Hatta öyle ki dünyanın en saygıdeğer sözlüklerinde bile artık Google bir kelime olarak bulunuyor. Googlelamak fiilinin karşısında “İnternet üzerinde birisi ya da bir şey hakkında arama yapmak” yazıyor.
Hayat arkadaşları da Google’da
Google ofisinde hayvanlar da çok seviliyor. Pek çok Google çalışanı evinde evcil hayvan besliyor, fakat diğer yandan hayvanlarının tüm gün evde yalnız kalmalarını istemiyorlar. Bu durum da Google yönetimini hareket e geçirmiş ve Google ofislerinde evcil hayvanlar serbestçe dolaşabiliyor. Tabii bu dostlar için tek bir kural var: uygunsuz yerlere pislememek.
Devasa abur cubur büfesi
Google da büyük şirketlerin hepsi gibi bir abur cubur büfesine sahip. Tabii ki dünyanın abur cubura en düşkün müdürü Gabe Newell’ın ki kadar zengin olmasa da, dev bir büfeye sahip Google. Fakat şirketin sipariş ettiği ilk şekerleme bugün bile aynı markayla büfede bulunuyor. Google tarihinin ilk abur cubur siparişi Swedish Fish (İsveç Balığı) denilen jelibonlardı.
Simetri düşmanı Google
Google ana sayfasını ezbere bildiğimizi sanarız, fakat aslında o basit anasayfa belki yüzlerce değişikliğe uğradı şimdiye kadar. Bu değişikliklerden belki de en önemlisi 2001 yılında gerçekleşti. Sayfanın ortasında olmayan logo ve logoya göre yine ortalanmamış olan arama çubuğu özellikle simetri hastalarını rahatsız ediyordu. 2001 yılında logo ortalandı.
Google dinozoru
Google’ın ünlü Mountain View ofisi ya da Googleplex’inin bahçesindeki en garip ayrıntı, bir T-Rex fosili. Ofisin yakınlarında arkeologlar tarafından gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan bu eksiksiz fosil, Google tarafından satın alındı ve ofis bahçesine bir süs olarak yerleştirildi.
Google bir yazım hatası
Matematiğe ne kadar meraklı olduklarını zaten daha önceki maddelerden anlamışsınızdır. Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, şirketin ismini verirken de matematikten faydalanmışlar. Googol numarası yani 10 üzeri 100 sayısını kendilerine isim olarak seçmişler. Bir yazım hatası sonucu da okunuşu aynı olan Google şirketin ismi olmuş.
HTML dersi lazım
Google sayfasının eski Yahoo gibi dopdolu değil de bu kadar basit bir görünüme sahip olmasının tek sebebi Sergey Brin ve Larry Page’in ilk zamanlarda HTML bilmemesi ve ancak bu kadar bir sayfa çıkartabilmeleri yüzündendi.
Boşa yazılan çek
Sergey Brin ve Larry Page, Google için gerekli donanımı satın alabilecek maddi güce sahip değillerdi. Bu yüzden de şirketlerine bir yatırımcı arıyorlardı. Görüşmeye gittikleri yatırımcı ve Sun Microsytems kurucularından Andy Bechtolsheim da projeye inanarak gençlere 100 bin dolarlık bir çek yazdı. Fakat çekin üzerinde “Google Inc” yazıyordu. Böyle bir şirket daha var olmadığı için Page ve Brin çeki alamadı. Bİr hafta boyunca masada yatan çeke baktıktan sonra da Google’ı şirketleştirdiler.
Boş zamanda milyonlu projeler
Google çalışanları, haftanın 1 iş gününü isterlerse Google ofislerinde, şirkete değil kendileri için geliştirdikleri projelere ayırabiliyorlar. Google bu tarz çalışmaları da destekliyor, çünkü bu projeleri satın alacak bir maddi gücü var sonrasında. Hatta Google News ve Orkut da bu şekilde yaratılmış Google servisleri.
Açık büfe
Googleplex içerisinde neredeyse dünyanın her tarafından yemekler bulabileceğiniz farklı restaurantlar var. İstediğinize girip, istediğiniz yemeği, istediğiniz zaman yiyebiliyorsunuz.
Krize soktular
Sergey Brin ve Larry Page’in doğduğu 1973 yılında, Microsoft’un patronu olacak olan genç Bill Gates psikolojik destek alıyordu. Sinir krizleri geçiren Bill Gates, sanki gelecek felaketi önceden hissetmişti.
Kendini şanslı hissetmeye devam et
Google’ın ana sayfasındaki iki butondan bir tanesi olan “Kendimi şanslı hissediyorum” butonu aslında neredeyse hiç kullanılmıyor. Fakat Google, bu butonu sayfadan kaldırmayı deneyip biraraştırma yapmış. Araştırma sonucunda Google kullanıcılarının bu değişiklikten rahatsız oldukları farkedilince, bu gereksiz fakat Google imzası olan buton geri konulmuş.
Bubu nu denek istenidiz?
Google’ın tarihindeki en büyük ziyaretçi artışı, servise eklenen otomatik düzeltmeden sonra olmuş. “Bunu mu demek istediniz?” özelliği kısa sürede Google’ın trafiğini ikiye katladı.
Noogle
Google gibi yerleşmiş bir şirketin kendine has adetleri de var tabii ki. Bunlardan en dikkat çekenlerinden bir tanesi de yeni çalışanlara uygulanan mini bir işkence. Google çalışanlarının her biri, işe girdikleri ilk hafta bu Noogle yazılı şapkayı takarak gezmek ve çalışmak zorundalar.
Doktor bu ne?
Google’ın anasayfasında şu an bile 30’dan fazla yazılımsal hata var. Daha önceki tasarımda bu 60’dan fazlaydı. Google belki de totem yaparak bu hataların tamamını hiç bir zaman sayfadan temizlemiyor.
Uudishimulik
Google’ın anasayfasını ve arama hizmetini 100’e yakın farklı dil desteğiyle kullanabilirsiniz.
Kaçan balık büyük
Bir zamanların orta halli arama motoru ve portalı Excite, 1999 yılında 1 milyon dolara Google’ı sattın almayı reddetmişti.
Talih Google’ı
1998 yılında Susan Wojcicki, evinin garajını ayda 1700 dolara iki genç öğrenciye kiraladı. Sergey Brin ve Larry Page adındaki bu 2 öğrenci de bu garajda Google isminde bir internet sitesi kurdular. Daha sonra ev sahibi Susan da Google’ın üst düzey yöneticilerinden bir tanesi oldu. Ev Google tarafından satın alınıp müzeye çevrildi.