Şu sıcak yaz günlerinin kavun karpuzdan sonraki en büyük nimeti klimalar. Ofiste çalışırken efil efil gelen serinlik şükretmemize yol açıyor. Şimdi size bir klimadan bahsedeceğim. Fakat bu klima diğerlerinden farklı. Bir evi serinletecek kadar boyutta değil. Bu klimanın boyu bir gökdelen kadar.
Sistemin adı BIOSKIN. Isıyı emen ve buharlaştıran seramik borulardan oluşan bir sistem. İki sene önce Japon mimarlık şirketi tarafından geliştirildi ve ilk olarak Tokyo’da ki NBF Osaki binasında uygulandı. Sistemin kaynağı uchimizu adlı bir gelenek. Uchimizu, Japonya’da bahçelerde, tapınaklarda, caddelerde var olan ısıyı düşürmek ve tozları uzak tutmak için kullanılan su serpme sistemidir.

Gökdelenlerde bunun kullanılabilmesi için farklı maddelerden oluşan bir “kılıfın” olması gerekiyor. Bu kılıfın içerisinde su tutucu terrakotta kaplamayla sıkma alüminyum çekirdekler bulunuyor. Sistemde yağmur suyu çatıda toplanıyor ve bina etrafında gizlenmiş borularla bu su sterilize edilmek için bodruma gönderilir. Bodruma gönderilen su sterilize edildikten sonra buharlaşarak borular aracılığı ile binayı sarar. NBF Osaki binasında uygulanan bu sistemde borular, balkon korkulukları ve sudare adı verilen Japon panjurları şeklinde tasarlanmış. İşte bu borular sayesinde buharlaşan su binayı sararken hem bina içerisinde 6 °C kadar ısıyı düşürüyor hemde binanın çevresini serinletiyor.
BIOSKIN geçtiğimiz günlerde Yüksek Binalar Kentsel Yaşam Kurulu tarafından 2014 Yüksek Binalar İnovasyon Ödülü’ne layık görüldü.
Uzmanlara göre bir şehir içerisinde bulunan gökdelenlere BIOSKIN sistemi uygulanırsa bu bulunduğu şehrin iklimini bile etkileyebilir. Bu da bir nevi iklimi kontrol altına alabilmek için ilk adım diyebiliriz.
Ne diyelim, biz ofiste ufak klimalarla serinlemeye devam edelim, elin adamı şehrini soğutsun.
