Google’ın Fuchsia OS adında yeni bir işletim sistemi üzerinde çalıştığını ilk kez 2016 yılında duyduk. Ancak, bu yenilikçi işletim sistemi ilk kez 2021 yılında ticari bir cihazda, birinci nesil Nest Hub’da karşımıza çıktı. Fuchsia’nın, telefonlar ve saatler de dahil olmak üzere tüm akıllı cihazlarda çalışacak evrensel bir işletim sistemi olması bekleniyordu. Ancak, şu ana kadar bu hedefe tam olarak ulaşılabilmiş değil. Google ise bu noktada önemli bir adım attı. İşte Android işletim sisteminin yerini alması beklenen Fuchsia OS hakkındaki son gelişmeler.
İçindekiler
Fuchsia OS Android İşletim Sisteminin Yerini Alacak mı?
Yeni bir rapora göre, Fuchsia OS yakın zamanda Android’in yerini almayacak olsa da, Android cihazlarda sanal bir makine olarak çalışabilir. Fuchsia, açık kaynaklı bir işletim sistemi olmasına rağmen, Android ve ChromeOS’un aksine Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir versiyonuna dayanmıyor. Bunun yerine, Zircon adı verilen yeni bir mikro çekirdeğe dayalı olarak sıfırdan inşa edilmiş durumda. Bu mikro çekirdek yapısı, daha iyi verimlilik ve esneklik sunarak sistemde çalışan güvenilir kod miktarını azaltıyor ve böylece güvenlik ve istikrarı artırıyor.
Google’ın, Fuchsia OS‘u sanallaştırma yoluyla mevcut cihazlarda çalışmasına olanak tanıyacak “microfuchsia” adlı yeni bir proje üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Sanallaştırma terimini bilmeyenler için, bu başka bir işletim sistemini çalıştırmak için ayrı bir bilgisayar ortamında çalışan bir sanal cihaz oluşturma diyebiliriz. Bu sayede, sanal makine sistemin geri kalanından ayrılıyor ve birincil işletim sisteminde ve sanal makinede çalışan programlar birbirlerine müdahale edemiyor.
Microfuchsia’nın QEMU ve pKVM gibi sanallaştırma programları üzerinde çalışacağı belirtiliyor. pKVM, iş yüklerini izole bir ortamda güvenli bir şekilde çalıştırmak için Google tarafından katmanlı bir güvenlik yaklaşımıyla geliştirilmiş bir program. Şirket, bu iş yüklerini çalıştırmak için Android’in “microdroid” adı verilen büyük ölçüde kırpılmış bir sürümünü bile geliştirmiş.
Microfuchsia’nın da microdroid’e benzer şekilde çalışması bekleniyor ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken görevleri çalıştırmak için kullanılabileceği söyleniyor. Bu sayede Android işletim sistemi çalıştıran cihazlar, bazı işlemler için Fuchsia OS işletim sistemini de sanal bir makinede kullanabilecek ve bazı işler Android işletim sisteminden buraya aktarılacak.
Google’ın microdroid ile aynı amaca hizmet eden microfuchsia’yı neden yaratmak istediği bilinmiyor. Bizim tahminimiz, Fuchsia’nın daha güvenli ve performanslı olduğu yönünde. Bu nedenle, Google’ın Fuchsia OS‘un potansiyelini daha geniş bir yelpazede kullanma isteği mantıklı görünüyor.
Fuchsia OS gelecekte Android’in yerini almasa bile, sanallaştırma teknolojisi sayesinde mevcut cihazlarda önemli bir rol oynayabilir. Google’ın bu yeni işletim sistemi üzerindeki çalışmaları, teknolojinin evriminde önemli bir adım olarak görülüyor ve ilerleyen dönemlerde daha fazla detayın ortaya çıkması bekleniyor. Bakalım Android artık sanal makinelerden kurtularak iOS’a yetişebilecek mi.
İlginizi Çekebilir: Xiaomi reklam sorunu tarih oluyor, HyperOS imdada koştu!
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce Android’in hakimiyeti sona erecek mi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!