NVIDIA, Amerika’da ki lansmanda yeni 10XX serisi GPU’larını tanıttı. 1080 ve 1070 kolu GPU’larını tanıtan firma, GTX TITAN X’den 2 kat daha hızlı ve 3 kat daha verimli olduğunu iddia ediyor. Şirketin yeni Pascal mimarisine sahip olan işlemci, kendisinden önceki Maxwell mimarisine oranla sıçrama yapmış gibi görünüyor. Maxwell mimarisinde güç verimliliği ile övünen ve bununla ön plana çıkan firma, bu yeni mimaride öncekine göre 3 kat daha verimli olduğunu belirtiyor. Bunun 16nm FinFET süreci içerisinde tasarlanmış ilk ekran kartı olduğunu söyleyen firma, daha yoğun bir şekilde bir araya getirilebilen, daha küçük ve daha hızlı transistörler kullanıyor ve 7.2 milyar transistör ile bunu göstermiş oluyorlar.
Yeni bellek teknolojisi ile Pascal tabanlı GPU’lar, 8GB’lık Micron firmasının ürettiği GDDR5X kullanan ilk GPU’lar. Firma, 256-bit bellek bant genişliği ile 10GHz ve 320Gb/s veriyolu hızı vereceğini belirtti ki buda GDDR5’ten 1.7 kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor. 2560 CUDA çekirdeğe ve 9 teraflop’luk güce sahip olan ve aynı zamanda 1700MHz saat hızı sunan GPU, yeni GPU Boost 3 teknolojisi ile yüksek hız aşırtma imkanları sunuyor.
Yeni NVIDIA VRWorks yazılımı sayesinde oyun geliştiricilerin
GeForce GTX 1080 “Founders Edition” 27 Mayıs tarihinde $699’dan piyasaya çıkacak. Kart; ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galax, Gigabyte, Innovision 3D, MSI gibi firmalardan temin edilebilecek. GeForce GTX 1070 “Founders Edition” ise 10 Haziran’da $449 fiyat ile piyasaya çıkacak. İş ortaklarının üreteceği kartların $379’dan satılması bekleniyor. Her ne kadar 9xx serisinden daha ucuz olduğu belirtilse de söz konusu Türkiye olduğunda fiyat daha farklı olabilir.