Mevcut kablosuz ağ teknolojileri epey gelişti, hızla gelişmeye de devam ediyor. Ancak bu teknoloji popülerleştikçe ve kullanım yoğunluğu arttıkça yavaşlamalar ve kapsama alanı yetersizlikleri ortaya çıkmaya başladı. Şangay’da bulunan Fudan Üniversitesi, bu konuya çok etkileyici bir çözüm getirmeye hazırlanıyor. Üniversitenin bulduğu Li-Fi adlı teknoloji sayesinde, ampuller kablosuz ağ dağıtıcılar haline gelecek. Üstelik ampullerin dağıttığı kablosuz ağ, şu an piyasada bulunan ağ dağıtıcıların sunduğu bağlantılara oranla en az 10 kat daha yüksek hızlı olacak.
Özellikle yoğun kamusal alanlarda Wi-Fi sinyallerinin gücünü kaybettiği bilinen bir gerçek. Aynı ortamda birden fazla sinyal dağıtıcı olmasından hatta ısıdan ya da gürültüden etkilenebilen Wi-Fi sinyallerinin oluşturduğu dertler, Li-Fi teknolojisi hayatımıza dahil olursa ortadan kalkacak.
Li-Fi teknolojisi, Wi-Fi sinyallerine göre 100.000 kat daha yüksek frekans hızına sahip olacak. Üstelik bu teknoloji için özel lisanslı ampuller gerekmeyecek. Tek gereken, Li-Fi sinyallerinin taşınmasını sağlayacak kadar hızlı kırpışma yaratmak olacak.
Li-Fi teknolojisinin sağlığa ne gibi bir etkisi olur bilemiyoruz ama, odamızın ya da yaşam alanlarımızın merkezinde yer alan ışıklandırma sistemlerinin kablosuz ağ oluşturması şimdiden heyecan verici görünüyor. Bakalım Fudan Üniversitesi’nin araştırmaları ne şekilde sonuçlanacak.
İçindekiler